Отсъдиха 26 години затвор за убийство на тъща и раняване на бременна съпруга

158
Убиецът Красимир Иванов и съпругата Гергана с невръстния Парис във времето, когато нищо не предвещавало разрива в отношенията им

26 години затвор при първоначален строг режим отсъди 5-членен състав на Окръжен съд – Стара Загора, спрямо 48-годишния Красимир Иванов, който в пристъп на ревност на 20 май 2017 г. закла в семейното жилище тъща си Мария и направи опит да убие пред очите на детето си бременната си съпруга Гергана.

Със сълзи на очите обвиняемият призна вината си. По думите му до кървавата трагедия се стигнало заради майката на Гергана, която го мразела и искала да го отстрани от жилището, след като собствената му родителка починала и той се оказал без средства за препитание.

Престъплението е извършено пред невярващите очи на 11-годишния, страдащ от аутизъм Парис. Изпадналият в дива ярост мъж забил на два пъти нож в корема на съпругата си, която само часове преди това му споделила, че е бременна във втория лунарен месец.

След престъплението Красимир имитирал опит за самоубийство, като си нанесъл няколко порезни рани по гърдите, грабнал чанта с лични вещи и духнал от града с такси в посока южната граница.

Само бързата намеса на хирурзите от старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ спасила живота на тежко ранената Гергана, шест дни по-късно обаче тя пометнала. Тъщата е починала на път за болницата, а убиецът е бил закопчан 8 часа по-късно в центъра на село Черноочене, където потърсил медицинска помощ за собствените си рани.

Близки на 16-години по-младата Гергана разказват, че заради любовта си към Красимир тя напуснала училище и му станала съпруга. След като родила малкия Парис, се отдала изцяло на отглеждането му. Години по-късно обаче довършила средното си образование и записала висше, като специалността била свързана със заболяването на момченцето.

Убиецът нямал нито един ден работа, изцяло разчитал на парите, които майка му изпращала от Гърция, където се грижела за възрастни семейства.

След смъртта й Красимир продължил да чака на другите, докарал я до там, че оставяните му джобни за Парис да профуква за залози в Еврофутбол. Израстването на Гергана в професионален план и намерението й да изкара докторантура отключили ревността в психиката му и той няколко пъти отправял заплахи, че ще я лиши от детето.

Присъдата е трябвало да бъде доживотен затвор, но заради самопризнанията на обвиняемия и съкратената процедура на съдебното следствие тя е намалена на 26 години, като се зачита и времето от задържането на мъжа до произнасянето й.

Христо ДИМИТРОВ