Отново медали за млади математици от Стара Загора и Казанлък

51

Четири медала спечелиха възпитаниците на Регионалния център по извънкласна работа във фондация „Миню Балкански“ в с. Оряховица на проведеното 25-о издание на националното състезание „Хитър Петър“, организирано от Съюза на математиците – секция Габрово.

Сред отличените са: Иван Иванов, 2 клас, от ОУ „Н. Й. Вапцаров“, Казанлък – сребърен медал; Йоан Михайлов, 4 клас, СУ „Максим Горки“, Стара Загора – сребърен медал; Максим Танков, 5 клас, ППМГ „Гео Милев“, Стара Загора – бронзов медал. Грамоти за отлично представяне получиха Ния Казакова от 2 клас, VI ОУ „Свети Никола“, Стара Загора, както и Христо Христов от 6 клас, ППМГ „Гео Милев“, Стара Загора.

Състезанието „Хитър Петър“ е за ученици от 2 до 8 клас и е с продължителност 90 минути. Състезателните теми за съответния клас включват 10 тестови задачи с избираем отговор и 5 задачи на Хитър Петър със свободен отговор. От предложените 5 отговора на тестовите задачи един е верен. За верен отговор на задачи от 1 до 5 се дават по 2 точки, на задачи от 6 до 10 се дават по 4 точки и на задачи от 11 до 15 се дават съответно 6, 7, 8, 9 и 10 точки. За непосочен отговор не се дават точки, а за грешен отговор се отнема 1 точка. Към получените точки се добавят още 15 бонус точки (за да няма в класирането ученици с отрицателен брой точки).

От 26 до 28 октомври в Регионалния център по извънкласна работа във фондация „Миню Балкански“ в с. Оряховица ще се проведе тридневен семинар за ученици от 2 до 12 клас. Обучението на семинара е безплатно. За да бъдете одобрени, трябва да изпратите писмо на адрес: mmbalkanski@gmail.com или fmb.shkoli@gmail.com, в което да посочите двете имена на детето, клас, училище и населено място. Всички подали заявка ще получат отговор от организаторите.

(СН)