Отново е направен опит за манипулиране на конкурса за Царица Роза

126
Създателят на сайта gueenrose.eu Станислав Иванов и членовете на журито Николай Златанов, Теодосий Теодосиев и Христо Генев

След фалшивата новина е последвала хакерска атака

„През изминалата вечер имахме нерегламентирано отразяване на гласове чрез скриптове“, съобщи по време на видео среща със журито на конкурса създателят на сайта за гласуване за Царица Роза `2020 queenrose.eu Станислав Иванов. Става въпрос за мощна хакерска атака, проведена във времето между 02:00 и 06:00 часа на 29 май. Използвана е била специализирана програма за ботове, която е изкривила реалната обстановка в подредбата на кандидатките за короната.

В един от случаите е имало подадени над 4000 вота за едно от 24-те момичета. По този начин към обяд на 29 май на първо място е „качена“ участничка в конкурса, която преди атаката е имала съвсем скромни резултати.

Хакерската атака е стартирала часове след публикация в местен сайт, издаван от медийната група на бившия общински съветник от БСП Васил Самарски, в която се лансира версията за вероятна злоупотреба при онлайн гласуването в полза на „роднинска дъщеря“, като за целта бе намесена и партия ГЕРБ.

„С журито взехме решение тези гласове да не бъдат отчитани, защото са генерирани със скрипт. Ние ще продължим да държим вотът да не бъде манипулиран, за да бъде изборът на Царица Роза честен“, увери Станислав Иванов. Той уточни, че опитите за фалшиви новини, свързани с конкурса, ще бъдат предавани в съда в търсене на отговорност за невярна информация.

По думите на Станислав Иванов сайтът gueenrose.eu, чрез който стана възможно гласуването, е подарък за Община Казанлък от фирмата му и лично той не познавал нито една от претендентките за Царица Роза `2020.

„Изманипулираните гласове ще бъдат извадени още днес, за да може всички да виждат реалните гласове, които ще бъдат отчетени накрая на класирането, а и за да не обезсърчаваме кандидатките. След приключване на конкурса ще създадем онлайн възможност всеки един да провери със собствения си имейл дали неговият глас е бил зачетен и за коя от претендентките“, информира Николай Златанов, председател на Общински съвет Казанлък и председател на журито“. „Лично аз участвам вече 9-а година в организацията на конкурса и всяка година се наблюдава една и съща тенденция… Зад организацията на този конкурс винаги стои един огромен труд. Едно голямо число от хора работят седмици и месеци предварително и най-накрая винаги има една шепа хора, които се опитват да опорочат конкурса… Тези хора винаги се опитват да опорочат всичко хубаво, което правим…“, допълни Златанов.

Медията ни припомня, че тази „шепа хора“ миналата година се опита да проведе алтернативно гласуване за кандидатките за Царица Роза. Явно в Казанлък няма ненаказано добро и каквато и красива инициатива да предприеме ръководството на Община Казанлък, тази „шепа хора“ се опитва да я опорочи. Въпросът е дали това се прави по партийно поръчение, или е лична саморазправа с кмета на Казанлък?

В коментар за случилото се почетният гражданин на Казанлък Теодосий Теодосиев, който е член на журито, заяви: „Българската майка ражда най-талантливите деца в света… А сега се убеждавам – и най-красивите. Надявам се тези прекрасни момичета да имат високо самочувствие, да бъдат все така лъчезарни и да украсят Света и околните светове!“, пожела известният физик.

Поздрави към претендентките за проявения кураж и красиво поднесени видео визитки отправи директорът на Художествена галерия – Казанлък, Христо Генев и увери, че журито ще направи всичко възможно Казанлък да избере почтено Царица Роза `2020.

(СН)