Отменят приемните дни в институциите на Старозагорска област заради коронавируса

514
Участници в заседанието

Временно да бъдат прекратени приемните дни в институциите от Старозагорска област, а служителите в администрациите, които работят с граждани, да бъдат оборудвани с лични предпазни средства. Това е решил Областният медицински съвет, свикан в неделя със заповед на областния управител Гергана Микова заради потвърдените 4 случая на коронавирус в Габрово и Плевен.

В заседанието на Областния медицински съвет са участвали директорът на РЗИ д-р Станимир Станков, кметове и зам.-кметове на общините от областта, командирът на Втора механизирана бригада ген. Шопов, директорът на „Териториална дирекция“ към ДАНС Георги Георгиев, окръжният прокурор Дичо Атанасов, представители на ОД МВР, директори на болнични заведения, директорът на ЦСМП – Стара Загора, д-р Маргарита Павлова, директорът на РУО Татяна Димитрова, представители на здравни институции.

Директорите на болници са докладвали предприетите мерки за ограничаване разпространението на вируса. Проф. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“, е съобщил, че университетската болница разполага с 200 броя индивидуални облекла за медицинския персонал, 1000 маски и достатъчен брой предпазни очила, калцуни и други индивидуални средства за защита. В момента в инфекциозното отделение на здравното заведение има 25 пациенти под наблюдение. В понеделник в лабораторията към болницата се очаква да пристигнат 7 проби от Ямбол. Очакват се и 10-12 проби от деца, които в момента са хоспитализирани в казанлъшката болница.

Понастоящем старозагорската лаборатория разполага с 50 теста. На склад има още 50, а при нужда могат да бъдат доставени още 200. До този момент в нея са извършени 35 теста, всички са отрицателни.

По време на заседанието директорите на общинските болници са изразили притеснение от недостига на лични предпазни средства за медицинския персонал. Не достигат най-вече специалните маски за лице с филтър. Иначе всички болници в областта са въвели и спазват строго предписаните мерки за ограничаване на разпространението на вируса у нас.

Представителите на ОД МВР са съобщили, че за работещите на терен полицаи са осигурени предпазни средства. Извършват се проверки на лицата, които са под карантина, и чиито имена са изпратени по списък в дирекцията.

(СН)