Отменят машинното и електронно гласуване, алармират от дясно

74

С приетите промени на първо четене в Изборния кодекс управляващото мнозинство на практика отменя машинното и електронно-дистанционното гласуване. За това алармираха от „Демократична България“, посочвайки, че с промяната в законодателството се цели да бъде оправдано нежеланието на ЦИК да изпълни законодателството по темата. До реакцията на десните се стигна след като през миналата седмица по предложение на ГЕРБ и „Воля“ бяха приети два законопроекта за промени в Изборния кодекс. С тях се предвижда отпадане на задължението ЦИК да въведе повсеместно машинно и електронно гласуване за изборите през 2019 г. Наред с това текстовете предвиждат отпадане на изписването на номерациите на партиите и коалициите в интегралната бюлетина, с което законотворците се опитват да решат проблема с феномена 15/15. Впоследствие обаче стана ясно, че най-голямата политическа сила вероятно ще преосмисли предложението и номерата пред партиите ще останат, което бе прието с недоволство от „Обединени патриоти“. Същевременно от ГЕРБ подчертаха, че липсата на техническа обезпеченост на ЦИК е в основата за отлагане на електронното гласуване и въвеждането на машинно само в 1000 от над 12 хил. секции. „Тези промени са ясна и категорична заявка на управляващото мнозинство и статуквото в парламента, че то отказва да изпълни разпоредбите на закона. Вместо още от 2017 г. да имаме машинно гласуване навсякъде, днес вече отменяме това задължение и то чрез промяна в нормативната уредба“, коментира за медията ни бившият народен представител и твърд защитник на машинното и дистанционно гласуване Петър Славов. Настоящият адвокат подчерта, че с действията си мнозинството в парламента ясно показва, че се страхува от прозрачни и честни избори, които били гарантирани чрез двете технологични нововъведения в изборния процес. Неведнъж от „Демократична България“ са изтъквали по темата, че според тях двата механизма за упражняване на правото на вот ще доведат до улеснение за избирателя при гласуване и за членовете на СИК, които в края на изборния ден отчитат резултатите. „По този начин нямаше да ставаме свидетели на скандалните случаи с разпилени по земята бюлетини, нечетливи или променяни по няколко пъти протоколи от комисиите, чисто и просто щеше да бъде спестено време, а преди всичко – гарантирана прозрачността на вота на всеки един български гражданин“, обясни Славов.

Той посочи още, че извинението за невъзможността на ЦИК да изпълни закона са неоснователни, тъй като по думите му избирателната комисия е проекция на политическото мнозинство, което избира нейни членове.

След приетите на първо четене промени Данаил Кирилов от ГЕРБ отбеляза, че машинното гласуване не опростява изборния процес, защото резултатът от него не се отчитал автоматично. В тази връзка Петър Славов припомни, че преди година при провеждането на единствената симулация с технологичното нововъведение от страна на ЦИК Кирилов е бил на коренно различна позиция. „Подобни тези не са сериозни. За това, че машинното и електронното гласуване улесняват процеса свидетелства прилагането им в изборния процес в редица развити страни. Наред с това невалидните бюлетини драстично щяха да бъдат намалени, защото при грешка системата директно щеше да информира гласоподавателя“ – припомни Славов и посочи: „Тук големият проблем не е техническа невъзможност или сложността, а липсата на всякаква политическа воля за въвеждането на подобно технологично израстване. И машинното, и дистанционното-електронно гласуване не просто се отлагат, а се премахват“, заяви бившият депутат. Според него това е грубо несъобразяване с вота на над 2 млн. български граждани, които преди две години подкрепиха предложенията на проведения съвместно с президентските избори референдум.

Живко ИВАНОВ