Отличиха „КонтурГлобал Марица Изток 3“ с приз „Дарител на годината“

92
Призът на "КонтурГлобал Марица Изток 3" - "Дарител на годината", бе връчен на Невена Димитрова (вляво) - специалист "Комуникации" в енергийната компания, от директора на РБ "Захарий Княжески" Надежда Груева

Младите хора от Града на поетите ще получат иновативно и модерно пространство за четене в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, наречено „Тийн зона“

На 6 декември Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора, връчи своите традиционни годишни награди. Отличията, разпределени в две основни категории – „Дарител на годината“ и „Читател на годината“, са признание за най-изявените читатели, партньори и дарители, подкрепили културната институция през изминалата 2018 г.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ получи приз „Дарител на годината“ в категорията „Институции/компании, подкрепящи библиотеката“. Поводът е, че през 2018 г., като част от програмата си за социални инвестиции, „КонтурГлобал Марица Изток 3“ осъществи проект „Енергия за библиотеката“ и в резултат на това съвсем скоро ще зарадва младите хора на Стара Загора със съвременна „Тийн зона“. Компанията изцяло обнови и обзаведе една от големите зали в библиотеката и я превърна в специално кътче за тийнейджъри, пълно с книги и комикси, подходящи за тяхната възраст. Пространството за млади хора ще разполага и с отлична интернет свързаност, като по този начин чрез електронни четци ще предлага и друг, модерен достъп до знание и култура. То е съобразено с интересите на съвременните младежи, като се вземат предвид и най-добрите практики, и установени световни модели за работа с тийнейджъри. Целта на реорганизацията и обособяването на „Тийн зоната“ е да се привличат все повече и повече млади хора в библиотеката, като им се предложи интересно съдържание по иновативен метод. Официалното откриване на новата „Тийн зона“ предстои в началото на новата година, когато залата ще бъде символично „подарена“ на младежите в града.

Призът „Дарител на годината“ е поредното признание към „КонтурГлобал Марица изток 3“. През 2016-а и 2017 г. енергийната компания беше отличена в категория „Подкрепа за библиотеките“ на Годишните награди на Българската библиотечно-информационна асоциация за дългогодишното си сътрудничество със старозагорската библиотека, а през ноември 2018 г. получи приза „Най-голям корпоративен дарител“ в годишните награди на Българския дарителски форум, категория „Нефинансови дарения“.

По време на церемонията на 6 декември Регионална библиотека „Захарий Княжески“ връчи и специален приз за осмокласниците от Езиковата гимназия в града, които в началото на учебната година са осъществили своята инициатива „Дари книга, дари щастие“. Вместо букети за първия учебен ден децата събраха 60 книги и ги дариха на библиотеката.

С награди бяха отличени и най-малкият читател, най-активният читател в „Детски отдел“, най-четящият тийнейджър, най-активният читател в „Заемна за възрастни“ и най-възрастният читател.

(СН)