Откриха потопена кола с водача й във водите на „Копринка“

945
Моменти от изваждането на автомобила с жертвата от водите на "Копринка" към 10:30 часа на 24 май Снимки: Иван Димов

Сигнал за потопен лек автомобил във водите на един от ръкавите на язовир „Копринка“ е бил подаден към 5:45 часа на 24 май.

Със съдействие на леководолази от СОД – Пловдив, колата – „Нисан Микра“, е била извадена, вътре е открито тялото на 82-годишния страстен рибар от Казанлък Никола Николов. В купето и багажника имало куп риболовни такъми, предполага се, че старецът дори не е успял да разтовари багажа си. Тепърва аутопсията ще установява конкретните причини за кончината му, но според началника на казанлъшкото РУ „Полиция“ Христо Петров нямало външни белези за оказано насилие. Една от възможностите е човекът да е получил инфаркт, коментират присъствали на изваждането. По думите им автомобилът минал с твърде голяма скорост покрай мястото, където през нощта са били те, потъването е станало буквално за броени секунди, тъй като на това място дълбочината е голяма и има доста силно подводно течение. Установено е мястото, откъдето колата е паднала в чашата на язовира, мястото е стръмно и опасно, коментират риболовци, които често ходят в района на т.нар. Симитлерски ръкав, за да упражняват хобито си. Хора, които познават жертвата, са категорични, че казанлъчанинът не потребявал алкохол.

От началото на годината това е първи трагичен инцидент с удавник край язовир „Копринка“, чиято чаша е пълна до към 80 на сто от обема. Местните разказват, че през лятото на 2021 година там са загинали 18-годишно момче и 43-годишен мъж, и двата инцидента са станали в неохраняемата зона на огромното изкуствено езеро. Аналогичен случай на удавяне в язовира с лек автомобил имаше и на 5 март, тогава загинаха 30-годишният Божидар Ангелов и 5-годишният му син Ангел, жители на село Копринка. Колата и телата в нея бяха открити чак на 1 август след безуспешно претърсване на огромен район с участие и на ловци от няколко дружинки в Казанлъшко. Тогава стана ясно само, че колата на Божидар „Мерцедес Ц 200“ се е движела с огромна скорост по черен път край язовира, следи от спирачен път не са били открити.

Христо ХРИСТОВ