Откриха паметник на свещеник-новомъченик в град Крън

107
Паметникът на убития от комунистите свещеник Стефан Маренов. Старозагорският митрополит Киприан отслужи опело и пръв се поклони пред паметта на божия служител

Митрополит Киприан отслужи опело за убития от комунистите отец Стефан Маренов

Днес в град Крън бе осветен паметник на убития от местните комунисти свещеник Стефан Тенев Маренов в дните непосредствено след 9 септември 1944 г. Мраморният кръст е поставен в двора на храм „Св. Архангел Михаил“, в който е служил навремето крънският отец, набеден за „враг на народа“ от тукашните червени гаулайтери. Лично старозагорският митрополит Киприан отслужи опелото и пръв се поклони пред паметта на божия служител, загинал заради Христовото име.

През българските „Безотговорни дни“ (за които има данни, че сигналът е подаден дистанционно от Гeорги Димитров от Москва) са избити без съд и присъда близо 30 000 държавни служители, лекари, съдии, свещеници, кметове, журналисти, учители, интелигенти и полицаи. Една от жертвите на комунистите в Казанлъшко е крънският свещеник отец Стефан. Неговата дъщеря Танка Бояджиева е запомнила разказа на майка си за последните часове на своя баща. На 1-ви октомври в един и половина след полунощ се затропало на външната порта. Дядо й Теньо Желев излязъл да види какво става и се изправил срещу няколко непознати хора с автомобил. Те му казали, че търсят отец Стефан. Свещеникът тръгнал с тях, за да отидат уж до кметството – така казали. И от този час следите му се губят… На сутринта близките му започват да го дирят. В милицията и в Казанлък, и в Стара Загора вдигат рамене и ги „успокояват“, че не само техният близък е изчезнал. Това свидетелство е записано наскоро след демократичните промени у нас от свещеник Йордан Карагеоргиев от Стара Загора.

Защо е бил убит отец Стефан? Старите крънчани го помнят като добър човек. Но сред местните се разказва една такава версия – че свещеникът неволно е станал свидетел на срещата между един от местните партийни функционери и началника на Областното управление на Обществена безопасност в Стара Загора – небезизвестния Георги Гюров. Това се случва в края на август 1941 година, когато в България се завръщат т.нар. „подводничари“, изпратени от Сталин. От арестуваните подводничари край Рудник полицейският шеф Никола Гешев научава, че задачата на всеки от тях е да отиде в родния си край и там да използва познанствата си, за да активизира борбата срещу тогавашната власт. Цвятко Радойнов е един от малцината, които се отскубват от полицията след краткото сражение в лагера. Гешев очаква Радойнов да тръгне към родното си село Крън. Затова съсредоточава усилията си към Казанлъшката партийна организация и си подсигурява сведения за нея от трима секретни сътрудници, един от които е Здравко Емануилов. Тези данни изнася в книгата си „Неизвестният Никола Гешев“ авторът Андрея Илиев.

Правнучката на убития свещеник Стефка Бояджиева, която също присъства на откриването на паметника

И така, в полицията пристига информация още на 4-ти септември, когато Радойнов влиза в Крън. Там той се укрива в къщата на Дянко Филипов и Беню Маналов. След като се снабдява с дрехи и документи, той се среща в село Ветрен с трима от емигрантите – Георги Гърбачев, Велко Димитров и Стою Чочоолу. На 10-и септември заминава за Сливен по партийния канал за нелегални. Там стои повече от месец при Аврам Стоянов, пристигнал в България с втората подводница. На 28-и октомври Радойнов се отбива отново в Крън на път за София. Един от хората, които на 29-и октомври го изпращат на гарата, е Здравко Емануилов… Но за нашата история по-важни са имената на другите двама от агент-провокаторите на полицията. Твърди се, че единият от тях е Петко Влаев – и именно той се среща с полицейския шеф в Крън. Веднага след 9.09.1944 година той се погрижва неудобният свидетел – свещеникът – да изчезне безследно. Дали истината е точно такава?

Местните хора разказват и други истории, които свързват физическия убиец на отец Стефан с името на М.А. от Шипка. През годините той се пропива и е разказвал в нетрезво състояние как докато колел попа, той „врещял като яре“. Дали ще се докажат тези разкази – бъдещето ще покаже.

Но добрата новина от 11 ноември е, че жителите на град Крън, с активното участие на потомците на отец Стефан Маренов в лицето на неговата правнучка Стефка Бояджиева, възкресиха паметта за своя свещеник-новомъченик. В церемонията по освещаването на паметника се включи и новоизбраният кмет на Крън – Пламен Георгиев.

Петър МАРЧЕВ