Откриха Областната панорама на професионалното образование в Стара Загора

154

Десетата Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране, която беше открита днес, събра стотици младежи в центъра на Стара Загора.

Общо 15 шатри са подредени на пешеходната зона на бул. „Цар Симеон Велики“ между бул. „Митрополит Методий Кусев“ и бул. „Руски“. В тях представители на Тракийски университет, ПГ по облекло и хранене „Райна Княгиня“, ПГ по механотехника и транспорт „Никола Йонков Вапцаров“, ПГ по електротехника и технологии „Георги Сава Раковски“, Спортно училище „Тодор Каблешков“, ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, ПГ по строителство и дървообработване „Инж. Недьо Ранчев“, ПГ по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, Средно училище „Христо Ботев“, Средно училище „Иван Вазов“, Национална ПГ по ветеринарна медицина „Иван Павлов“, ПГ по електроника „Джон Атанасов“ и Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети, демонстрации представят по атрактивен начин професиите и специалностите, по които ще се извършва обучението в съответното училище, както и новостите в професионалното образование. Атрактивното представяне още в първите часове провокира интереси на стотици ученици и граждани.

Организатори на Областната панорама са Община Стара Загора и Регионално управление на образованието, в партньорство с Търговско-промишлена палата, Клуб на работодателя и Център за подкрепа за личностно развитие.

„За десети път създаваме предпоставка да улесним избора на младите хора, завършващи основно образование, и техните родители да направят верния избор към бъдещата професия. Тук всеки може да се запознае с програмите, които предлагат професионалните училища в града“, заяви в приветствието си ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. Тя благодари на всички бизнес структури, които подпомагат и дават възможност за провеждане на различни обучения и практики на ученици в производствените си бази.

Гордост от големия брой участници в юбилейното издание на панорамата изрази ВрИД началник на РУО – Стара Загора, Милена Йолдова-Стоянова.

Щандовете ще бъдат отворени днес до 19:00 часа и утре от 10:00 до 13:00 часа. За трета поредна година се провежда паралелно и Виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране, която се радва на голям интерес от страна на ученици и родители.

(СН)