Откриват пребазираното родилно на 20 май

686
Емблематичната сграда на АГ комплекса, чиято съдба ще решат акционерите на УМБАЛ "Киркович" на предстоящото си общо събрание в първата десетдневка на юни

За пръв път в историята си Университетската болница в Стара Загора отчита печалба

На 20 май ще бъде официалното откриване на новата база на Клиниките по неонатология и акушерство и гинекология в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора, които досега се помещаваха в АГ комплекса в центъра на града, съобщи изп. директор на здравното заведение проф. д-р Йовчо Йовчев по време на брифинг днес. Първите раждания в новата база се очакват на 25 май. В момента там текат довършителните работи по оборудването. В четвъртък ще пристигнат новите легла, а в петък – операционните маси. Единственото, което ще се вземе от досегашния АГ комплекс, са новите кувьози, получени по Норвежката програма и като дарения, апаратите за обдишване на деца и апаратите за диагностика на бременни и гинекологични пациенти. „Нищо друго не си заслужава да бъде прехвърлено в новата база, то ще бъде бракувано“, уточни проф. Йовчев.

В новата Клиника по неонатология е изпълнено изискването тя да бъде енергийно независима, тоест при нарушения в ел. захранването ще се включва система за допълнително захранване, за да няма изключване на апарати, осветление, отопление и т.н.

Бъдещето на емблематичната за Стара Загора сграда на АГ комплекса, която се превръща в неоперативен имот на УМБАЛ „Киркович“, ще бъде решено в първата десетдневка на юни, когато ще се проведе общото събрание на акционерното дружество. Припомняме, че през 2016 г. акционерите, мажоритарният от които е Министерството на здравеопазването, бяха взели решение сградата да бъде продадена чрез Агенцията по приватизация, а получените пари да покрият просрочени задължения на здравното заведение.

Пазарната оценка на сградата, направена от независим оценител, е 6.4 млн. лв. без ДДС.

След решението за приватизация обаче беше заявено намерение от кмета на Стара Загора емблематичната сграда да остане за всички старозагорци – там да бъде позиционирана общинската доболнична помощ и да бъде обособен Общински здравен център.

Преди двадесетина дни кметът обяви пред медиите, че вече са водени преговори с Министерството на здравеопазването и ръководството на УМБАЛ „Киркович“ за стартиране на процедура по замянка на сградата на АГ комплекса срещу земята, върху която е изградена тя и прилежащите й територии, които са общинска собственост. Ако акционерите на УМБАЛ „Киркович“ приемат предожението на кмета, веднага след това се предвижда да започне проектиране на бъдещия Общински здравен център, като идеята е старите и неугледни бараки на ДКЦ II да бъдат съборени, а на тяхно място да бъде изграден паркинг, който да обслужва пациентите и персонала на новия център.

За покриване на част от задълженията на УМБАЛ „Киркович“ ще бъде използван друг техен неоперативен имот в Ягода – терен от 7 дка, сграда и минерален извор.

Днес проф. Йовчев съобщи още, че за първи път от откриването си през 1997 г. Университетската болница в Стара Загора е на печалба от над 1 млн. лв. според отчетите за 2018 г., а задълженията – просрочени и текущи, са намалени с 9 млн. лв.

Общите задължения на най-голямото здравно заведение в Старозагорска област са в размер на 21 милиона, от които към доставчици – 13 млн. лв., като сумата е намалена с 4 млн. лв.

Медията ни припомня, през 2015-а, когато проф. Йовчев пое управлението на Университетската болница, задълженията й бяха 33 млн. лв.

Освен постигнатите финансови резултати добрата новина за болницата, обслужваща няколко области, е, че е обезпечена с кадри. Понастоящем в нея работят 230 лекари и 334 медицински специалисти. През 2018 г. са били увеличени и работните заплати средно със 150 лв.

Йовка НИКОЛОВА