Отказаха милост за убиец на две деца

59
Иван Нанчев

Състав на Пловдивския апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в Стара Загора, с което е оставена без уважение молбата на осъдения на доживотен затвор Иван Нанчев присъдата му да бъде намалена на 30 години лишаване от свобода.

Роденият през 1967 г. в Казанлък мъж е зад решетките от 2001 година, първоначалното наказание за убийствата на непълнолетните му синове е била „доживот без право на замяна“, но през 2010 година е била смекчена, което му дава право периодично да иска нейната редукция.

Първото убийство е извършено в София през януари 1998-а, тогава Нанчев удушава сина си Д.Н., а второто е през септември 2000-та, когато заклал и втория си малолетен син. И двете злодеяния са били извършени по особено жесток и мъчителен за жертвите начин.

Зад гърба си казанлъчанинът има още две едногодишни присъди – за измама и за кражба на газов пистолет. През миналата седмица Нанчев получи отказ от старозагорските съдии, но е обжалвал определението на формалното основание, че е прекарал зад решетките 20 години и 2 месеца. От представените от затворническата администрация данни се установява позитивно развитие на осъдения. Той притежавал трудови навици и умения, бил изпълнителен и се справял с поставените му задачи, пише в материалите по делото. Все още обаче не бил осмислил в достатъчна степен причините за проявеното криминално поведение и рискът от рецидив бил около средния.

Определението на магистратите от Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Според закона осъденото лице може да направи ново искане за замяна на наказанието „доживотен затвор“ не по-рано от две години, след постановения сега отказ на Съда.

Припомняме, че Нанчев се появи през 2015 година в тв филм, там той разказва, че е осъден за едно убийство, по което имало много неясноти. През годините зад решетките мъжът започнал да рисува икони, като уж по този начин изкупувал греховете си.

Христо ДИМИТРОВ