„Отело“ се завръща на сцената на Старозагорската опера

139

На 21 септември от 19 часа операта „Отело“ от Джузепе Верди се завръща на сцената на Държавна опера – Стара Загора, в целия си блясък в една класическа постановка, създадена с изключителното съдействие на Община Стара Загора.

С нея на 24 ноември 2014 г. бе открито 45-ото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. В главните роли зрителите ще видят: Георги Динев (дебют като Отело), Русалина Мочукова (Дездемона), Александър Крунев (Яго), Ивайло Йовчев (Касио), солисти, хор и оркестър на Операта.

Шекспир е любимият писател на Верди. Още в ранния си творчески период композиторът написва опера по Шекспировата драма „Макбет“ и се връща към нея почти двадесет години по-късно. Дълги години той е работил върху „Крал Лир“, но неудовлетворен от либретото, унищожава, както се предполага, вече готовата опера, а музиката й частично използва за други свои произведения. По Шекспир е и последната творба на гениалния композитор – комичната опера „Фалстаф“. Към „Отело“ пристъпва с безкрайната отговорност да създаде произведение, което да бъде достойно за своя литературен първоизточник. Либретото е написано от Ариго Бойто, като Верди изменя Шекспировия сюжет. Действието се развива около основния конфликт – стълкновението между Отело и Яго. Верди запазва дълбоката общочовешка същност на безсмъртната Шекспирова трагедия – непреходните теми за приятелството и предателството, за обречената любов и безумието на ревността. Верди създава една реалистична музикална драма, уникална с развитието на психологическия драматизъм на действието, устремено водещ към кулминационния финал.

Първото изпълнение на „Отело“ в България е през 1922 г. в столицата, а първото представяне в Стара Загора е на 7 декември 1996 г. под музикалното ръководство на маестро Димитър Димитров. В ролята на Отело е бил старозагорецът Костадин Андреев, едва на 28 години тогава. Яго е също много младият тогава Мартин Илиев. И двамата сега са утвърдени солисти на Софийската опера. Постановката се играе в бившия Дом на железничаря в Стара Загора, представена е и на сцената на Националния дворец на културата в София, припомнят от пресцентъра на Операта.

(СН)