Осъзнаване: Пеканов очаквал и други страни от ЕС да поискат промени в плановете си

2095
Вицепремиерът Атанас Пеканов

Планът за възстановяване и устойчивост е бил договорен от последния редовен кабинет „Петков“. Така вицепремиерът Атанас Пеканов отговори уклончиво на въпрос на Нова телевизия кой е подписал затварянето на въглищните централи. Той обясни само, че „в ЕК е зададено, че България до 2026 г. трябва да намали с 40% въглеродните емисии, които идват от сектор „Енергетика“. Не е записано как това трябва да се случи – дали чрез затваряне на дадена мощност, или чрез сезонна работа на въглищните мощности.“

От финансова гледна точка няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи сега, посочи Пеканов: „В текущата ситуация голяма част от ангажиментите, които са изглеждали смислени преди, сега вече не изглеждат така. Например въглищните централи в момента носят големи печалби на държавата. Финансово няма голям резон те да се затварят“. Пеканов коментира още, че въпреки че продължава да вярва в целите на „Зелената сделка“ за повече възобновяеми енергийни източници и енергийна независимост, смята, че тепърва предстои обсъждане на средствата и технологиите за постигането им в целия Европейски съюз. Според Пеканов засега трябва да се изчака. Той предположи, че и други европейски страни ще поискат промени в плановете си с оглед напасване на новата ситуация, особено в енергетиката.

На въпрос дали, ако страната ни не изпълни ангажиментите си по Плана за възстановяване и устойчивост, ще има санкции, Пеканов обясни, че към момента няма яснота за механизма за наказание – дали парите няма да се изплатят, цялостно или частично, или пък ще има други глоби.