Осъдиха 59 души за съжителство с непълнолетни и малолетни

103

59 жители на общините Казанлък, Павел баня, Николаево и Гурково са осъдени от съда в Града на розите през 2018 година заради съжителство на семейни начала с непълнолетни и малолетни.

През 12-те месеца на м.г. Районната прокуратура в Казанлък е наблюдавала 104 нови досъдебни производства за престъпления против брака и семейството, като при 60 от казусите е ставало въпрос за съжителство с непълнолетни, а в 34 момичетата са нямали 16-годишна възраст.

14 от казусите са свързани с ролята на родителите (най-вече на „женихите“), които са им създали удобства да съжителстват с лолитките. С две по-малко са били производствата за съжителство с „булки“ под 14 години.

От 59-мата с влязъл вече в сила съдебен акт само двама са излезли от съдебната зала с ефективни присъди. В 12 от случаите крайният резултат е бил условна присъда с различни отлагателни срокове, а трима (най-вече татковци и мами) преминават през пробация. Съдът е наложил глоби на 40 лица на обща стойност 42 000 лв. В почти 90 на сто от казусите пред Темида са се изправяли обитатели на ромските гета.

Петър ХРИСТОВ