Осъдиха условно майка, виновна за смъртта на бебето си

823

Едногодишна условна присъда постанови състав на Районен съд – Чирпан, по дело с обвиняема 18-годишна местна жителка, която станала причина за смъртта на 4-месечното си бебе.

18-годишната Нермин Иванова, която има двегодишна дъщеря от предходно съжителство, родила второто си дете – момченце на 13 август 2016 г. в Стара Загора. Бебето и родилката били изписани в добро състояние, като медиците дали указания за контролни прегледи и консултации. Въпреки конкретните съвети, Нермин многократно „забравяла“ да кърми и пои пеленачето. На 7 октомври мъникът бил приет с бронхопневмония в чирпанската болница, но само след няколко часа майката избягала оттам.

На следващия ден тя отново го завела на лекар, който установил, че детето е с „дихателна недостатъчност“, както и с тежко белтъчно-енергийно недохранване, изключително слабо и неизкъпано от седмица.

След стабилизирането на бебето, на майката били дадени инструкции, че трябва да мине поне през два контролни прегледа, които тя не изпълнила. На 1 декември бебето е прието по спешност в УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора, с диагноза „двустранна пневмония“, но въпреки лекарските грижи, умира ден по-късно.

Според медицинската експертиза, смъртта е в резултат на белодробно възпаление, вследствие на лошото гледане и системното недохранване.

Изпълнението на наложеното наказание е отложено за 2 години и 6 месеца, като през това време с Нермин ще се провежда възпитателна работа от страна на служител в Детска педагогическа стая при РУ „Полиция“ – Чирпан.

Христо ДИМИТРОВ