Осъдиха таксиметров шофьор за незаконен превоз на мигранти

212

11-месечна условна присъда и 3 000 лв. глоба застигна 54-годишен софиянец, който е бил хванат рано сутринта на 10 ноември да превозва в таксиметровия си автомобил трима незаконно преминали границата без лични документи чужденци.

Наказанието спрямо таксиметровия шофьор Йонко С. е в резултат на сключено между него и наблюдаващия досъдебното производство прокурор, което е било одобрено от състав на Районния съд в Чирпан.

Жълтата „Киа“ е била спряна за проверка към 9:35 часа на 10 ноември на км 173 по трасето на автомагистрала „Тракия“ след оперативен сигнал, че по-рано на същата дата в нея са се качили в района на град Приморско трима души. При проверката мигрантите се представили за граждани на Афганистан, за услугата те заплатили авансово на водача 300 евро.

В съдебно заседание обвиняемият декларира пред съда, че разбира обвинението, признава се за виновен и разбира последиците от споразумението. Също така заяви, че е наясно, че същото има сила на влязла в сила присъда, както и че доброволно го е подписал и се отказва от разглеждане на делото по общия ред. Предстои автомобилът да бъде върнат на транспортната фирма, чийто собственост е. Изпълнението на наказанието е отложено за срок от 3 години.

Аналогично наказание, но с глоба от 4 000 лв. застигна в началото на ноември и друг трафикант на мигранти с постоянен адрес в софийския квартал „Факултета“, задържан по трасето на АМ „Тракия“ със 7 чужденци в микробуса му „Ситроен Джъмпар“ на 16 октомври.

Петър ХРИСТОВ