Осъдиха полицай от Казанлък по три обвинения

208
Трупът на бившия началник на КАТ в Казанлък Тодор Николов бе намерен в личния му "Мерцедес" на брега на канал, отвеждащ води до язовир "Копринка", на 14 декември 2018 година

Обвиняем за множество нарушения на служебните задължения полицай, младши контрольор в група „Пътен контрол“ на сектор „Охранителна полиция“ при РУ – Казанлък, се размина с престой зад решетките, след като сключи споразумение с наблюдаващия досъдебното производство прокурор.

Атанас М. бе отстранен от длъжност заедно с още двама свои колеги в хода на разследване за самоубийството на началника на „Пътна полиция“ в Казанлък Тодор Николов в средата на декември 2018 година.

В хода на досъдебното разследване срещу Атанас М. е било установено, че като младши контрольор, за времето от 22 януари до 17 май 2019 година, в условията на продължавано престъпление, е нарушил 15 пъти служебните си задължения (анулиране и редактиране на фишове, с които са наложени глоби, с цел да не бъдат заплащани) и от това са настъпили немаловажни вредни последици. Пак в този период, на 24 април униформеният служител е разгласил лични данни (трите имена, ЕГН и адрес) на лице, без да има право на това действие. На 3 юли при обиск в семеен имот са били намерени незаконно притежавани боеприпаси.

По повдигнатите три обвинения на Атанас М. са били наложени три наказания, които след съответната комулация са сведени до 18-месечен престой в затвора с отложено изпълнение за 3 години. Споразумението е одобрено от състав на Окръжен съд – Стара Загора, в заседание от 7 април.

На този етап не е известно до къде е стигнало разследването за другите двама униформени. Досъдебното производство за смъртта на 44-годишния началник на КАТ Тодор Николов (Геслера) беше приключено със заключение за самоубийство в края на 2020 година. Трупът му бе намерен след двудневно издирване край брега на канал, вливащ се в язовир „Копринка“, недалеко от родното му село Бузовград. Смъртоносният изстрел в слепоочието е бил произведен от служебния му пистолет „Макаров“, във водите на канала бяха намерени около 15 000 лв., останки от бележник и кобур с незаконен револвер в него. Отстраняването на тримата катаджии тогава бе обяснено с дисциплинарна проверка за корупция.

Христо ХРИСТОВ