Осъдиха петима старозагорци за съжителство с лолитки

186

Петима старозагорци са застанали пред Темида през 2018 година по обвинение, че са заживели на семейни начала с ненавършили пълнолетие момичета.

Образуваните дела са по член 191 от Наказателния кодекс. Двама от подсъдимите са получили по 7 месеца престой зад решетките, един – 10 месеца затвор, а другите двама – по 8 и 6 месеца, но за всички съдът е преценил, че това може да се случи и след 3-годишен изпитателен срок. Шестият подсъдим засега ще тръпне в очакване, защото делото е отложено за 18 януари. Сходна е била ситуацията и през 2017 г., когато за същото престъпление на подсъдимата скамейка са застанали четирима старозагорци, единият се разминал с 10-месечна пробация, един е с условна 14-месечна присъда, а двама са били глобени с по 1 000 лв.

Практиката на съда в Чирпан показва, че там залагат най-вече на финансовите „шамари“: наложени са били 10 глоби от по 1 000 лв., като половината са за майки и бащи, улеснили отрочетата си да съжителстват незаконно. Само в два от общо 15-те казуса тази година Чирпанският съд е постановил престой в затвора за „съпруга“, като обаче е отложил изпълнението на наказанието за максимално възможния 3-годишен срок.

Основно пред съдебните състави са заставали жители на ромските махали в общинския център и околните села Оризово, Черна гора и др. Адвокати с дългогодишен опит в този тип дела от Стара Загора коментират, че в повечето от случаите клиентите им дори не знаели, че престъпват закона, като заживяват на семейни начала с лолитки. Най-често „бракът“ е бил уреждан между родителите на бъдещите „съпрузи“, но така и не се стигало до дело за даване на „откуп“. В хода на съдебните дирения се оказвало, че „булката“ е вече бременна или е родила, бебетата били признавани от татковците и по този начин везните на Темида се наклонявали в негова полза.

В Старозагорско няма нито едно дело срещу деца на роми-калайджии за незаконно съжителство, категорични са магистрати.

Христо ДИМИТРОВ