Осъдиха на 2 години затвор помагач в телефонна измама

47

Двугодишна ефективна присъда при общ режим на изтърпяване постанови състав на Районен съд – Стара Загора, спрямо 69-годишен хасковлия, който се призна за виновен в съучастие при телефонни измами на територията на Града на липите.

Възрастният Делчо Л. застана пред Темида по дело за съучастие в телефонна измама спрямо 69-годишна пенсионерка и 71-годишния й съпруг на 6 декември 2018 година.

Семейството било подложено на интензивен телефонен натиск за необходимостта да окажат съдействие на МВР при разкриване на опасни престъпници. След продължили часове наред разговори пенсионерите оставили торба с 49 000 лв. до трафопост на улица „Тодор Стоянович“ и се прибрали.

Плячката била взета от хасковлията, който поради финансови затруднения приел „оферта“ да бъде „куриер“ на непознат мъж, представител се по телефона като „Митко“, срещу процент от стойността на „пратките“.

Делото премина в условията на съкратено производство, което донесе на обвиняемия съкращаване на първоначално предвиденото от закона наказание с 1/3-а.

Запознати с предисторията на измамата припомнят, че изнудването над пенсионерската фамилия е продължило още денонощие, при което старците били заплашени с убийство и палеж на дома им. На 7 декември те оставили на същото място пакет с 28 600 лв., жалба в полицията е била депозирана седмица по-късно, на 14 декември.

Петър ХРИСТОВ