Осъдиха Йълдъз ходжа, лекувала по телефона от алкохолизъм

48
Една от профилните снимки на ходжа Йълдъз в различните й ФБ страници

Саморекламираща се от телевизионния екран и социалните мрежи със свръхестествени способности за разваляне на магии и лечение на тежки заболявания русенка застана пред Темида в Казанлък по дело за измама на семейство от град Разлог.

Известната като ходжа Йълдъз 52-годишна Гинка Станчева за по-малко от седмица в периода от 15 до 27 април 2018 година успяла да прибере 4020 лв. от живееща в Разлог възрастна жена, като й обещала да „изцери“ от хроничен алкохолизъм сина й.

Станчева и В.Д. се чули общо четири пъти, като по телефона „лечителката“ дълго и протяжно чела уж тайни заклинания, които разваляли магията над обсебения от алкохола П.Д.

За всеки „сеанс“ „ходжата“ прибирала по 1000 лв., парите обаче били изпращани по частна фирма в казанлъшкия й офис „до поискване“. След като „терапията“ се оказала неуспешна, измамената жена подала жалба в МВР, последвало издирване и откриването на „лечителката“, която лично идвала да прибира банкнотите в Града на розите.

Пред съда вече осъжданата преди години за кражби Гинка Станчева признала всички събрани данни и факти по досъдебното производство и поискала делото да се гледа по съкратената процедура. В открито заседание от 5 април т.г. състав на Районния съд е постановил 2 години затвор, които са намалени с 1/3, а изтърпяването на наказанието е отложено за три години и половина.

Проверка в интернет установи, че и в момента мнимата ходжа продължава да се рекламира активно, като залага на „уменията си“ да „събира разделени семейства и двойки, изчиства негативна енергия и разваля магии“. На различни места тя се представя като живееща и практикуваща във Варна, София, Бургас и други дестинации в цялата страна. Навсякъде обаче се представя като родена в Турция.

Петър ХРИСТОВ