Осъдиха италианец за кражба на потури и ямурлуци

132
Давиде Мацоти с приятелката си от Нова Загора, с която е живял, преди да избяга от България. Според личния му профил във фейсбук през последните месеци роденият в Басано дел Грапа мачо е пребивавал на различни места в Европа

Двугодишна условна присъда постанови състав на Районен съд – Стара Загора, спрямо 42-годишен италиански бизнесмен със статут на постоянно пребиваващ в България, който е обвинен за кражба на автентични народни носии от селско читалище.

Собственикът на регистрирана в старозагорско село с 10 лв. уставен капитал фирма Давиде Мацоти беше задържан от полицията есента на м.г. по обвинение, че е подбудил двама жители на село Оряховица да оберат етносбирката на читалище „Развитие-1918“ и носиите на фолклорния състав.

Обирът бил осъществен от братята Йордан и Сашо Петрови за времето от 25 ноември до към 14 декември 2016 година, като в продължение на няколко нощи мургавите апаши изнесли 7 автентични ямурлука, 3 чифта мъжки потури, 17 тъкани престилки, 18 сукмана, дамски и мъжки везани блузи и други мъжки вещи от читалищната музейна експозиция. Към носиите мургавелковците прибавили военен телефон с ръчка и резбован герб на някогашната Народна република България. Според вещите лица стойността на задигнатото доближавала 3 000 лв., но на практика Давиде платил на крадците петдесетина лева.

Част от носиите италианецът успял да продаде на клиенти на фирмата си, чийто спектър на дейност е изключително широк и включва: покупка на стоки и вещи с цел продажба в първоначален, преработен или обработен вид; транспортна дейност; търговия на едро и дребно с хранителни и нехранителни стоки в страната и чужбина; търговско представителство и посредничество; складова, както и всички други дейности и услуги, разрешени от закона и съгласно действащото законодателство. До разкриване на извършителите се стигнало, след като служител на читалището в Оряховица видял, че 27-годишният Сашо се разхожда по улиците на селото с откраднатия по-рано кожух.

Мацоти не беше открит на посочения от него постоянен адрес в Нова Загора, според издирвачите италианецът духнал от България и се прибрал на Ботуша, където обаче следите му се загубили. Поради тази причина делото беше гледано в негово отсъствие. Междувременно двамата преки извършители на кражбата сключили споразумение с наблюдаващия досъдебното производство прокурор.

Изпълнението на наказанието е отложено за срок от 4 години, присъдата може да бъде обжалвана пред Старозагорския окръжен съд.

Христо ХРИСТОВ