Осъден за убийство поиска 1 млн. лв. от прокуратурата

298
Петър Желязков по време на съдебния процес за убийството на Незми Шериф

Затворник, изтърпяващ 14-годишна ефективна присъда за убийство, поиска от прокуратурата да му плати 1 млн. лв. за нанесени морални и материални вреди и пропуснати ползи, но отказа да заплати 10 лв. държавна такса.

Исковата молба на 61-годишния хасковлия Петър Желязков е от края на м.г., в нея той обстойно обяснява как и защо магистратите са допринесли за страданията, които му се е наложило да преживее. Подробно е написал, че оценя моралните вреди на 100 бона и на още толкова – материалните. Здравословните е оценил на 300 000 лв., пак на толкова са и неимуществените. Към тях е прибавил и иск за 200 000 за пропуснати лихви плюс лихвите до окончателното изплащане на крупната сума. От съда в Стара Загора са прекратили делото поради неплащането на таксата и поради липсата на копия от исковете за призованите страни. Определението е от 8 август и може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив.

Желязков е осъден за убийството на Незми Шериф – жител на град Маджарово, извършено на 6 юли 2014 година заради спор за недвижим имот. Убиецът използвал самоделен пистолет, при обиските от дома му бяха открити въздушна пушка и над 150 патрона. Делото срещу него първоначално тръгна в Хасково, но след това го прехвърлиха в Кърджали по искане на обвиняемия под претекст, че хасковските съдии са предубедени.

Присъдата бе потвърдена през 2018 година от състав на ВКС, към нея бяха добавени и 4 месеца заради нахлуване с ритник в кабинета на някогашния шеф на хасковската Окръжна прокуратура Иван Ванчев на 17 май 2011 година.

Христо ХРИСТОВ