Осъден за двойно убийство получи отказ за намаляване на доживотната му присъда

122

Осъден някога на разстрел и впоследствие помилван от вицепрезидента Маргарита Попова затворник от Старозагорския затвор получи отказ за намаляване на доживотната му присъда.

Отказът е постановен от състав на Апелативен съд – Пловдив, който отмени решение на Старозагорския окръжен съд, с което доживотната присъда на 64-годишния Тодор Чаракчиев се заменя с 30 години престой зад решетките.

Протестът е бил внесен от представител на Окръжна прокуратура – Стара Загора.

Първоначалната смъртна присъда е от далечната 1992 г., когато Чаракчиев застава пред Темида за двойно убийство, извършено на 22 октомври 1990 година, като второто убийство е в условията на тежък рецидив.

Жертви на 29-годишния тогава Тодор са били 69- и 35-годишни жителки на село Крън, като смъртта на по-възрастната е била предизвикана умишлено, а на втората – за да бъдат заличени следите от първото престъпление. Присъдата е била потвърдена от Върховния касационен съд на 6 март 1993-а, когато вече е имало наложен, продължил 8 години мораториум върху изпълнението на смъртните наказания. С указ на вицепрезидента от 20 януари 1999 г. наказанието е променено в „доживотен без право на замяна“, а през 2013 г. е променено в „доживотен затвор“.

Чаракчиев е прекарал 28 години зад решетките, като 22 е бил в Бургаския, а от 2 години – в Старозагорския затвор. Дълго време е работел като библиотекар.

Според съдиите в Пловдив липсвали достатъчно доказателства за дългосрочна промяна в поведението на затворника, които да обусловят намаляването на наказанието. Повод за това им дали думите му пред Окръжния съд в Стара Загора, че не се счита за престъпник. Според Чаракчиев престъпник бил онзи, който, след като е убил някога и е пуснат на свобода, отново е извършил убийство.

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Христо ХРИСТОВ