Останали без дом старци обитават ракиен казан

297
Сградата на някогашното училище в село Тракия е обявена за продан, но вече на няколко търга не се явявал мераклия да я закупи и тя се руши, коментира кметът на община Опан Генчо Колев (на малката снимка)

Има хора, които живеят по-зле от кучетата в общинските приюти, оповести кметът на Опан Генчо Колев

Двама старци, останали без дом заради измамници от имотната мафия, от няколко години обитават при мизерни условия ракиджийския казан в село Тракия, алармира кметът на община Опан Генчо Колев. Близо 80-годишната баба Мара и почти връстникът й дядо Стоян пристигнали в селото от квартал в Димитровград. Старецът нямал лична карта, а бабичката не можела да отиде до банкомат, за да вземе пенсията си от 320 лв., защото била скована от ревматизъм и не можела да се движи. Предшественикът на Колев ги настанил в едно от помещенията на казанджийницата, впоследствие се оказало, че възрастните хора нямат дори елементарна посуда. За да не я вали дъжда през есента и зимата, бабичката се огъвала в найлон. Заради с малко надвишаващата минималния размер пенсия било невъзможно да я включат в програмата за безплатен обяд.

„На своя глава и въпреки разпоредбите я вписахме сред правоимащите, добри хора от общината доплащат за обяда на баба Мара. При дядото обаче нещата се по-сложни – пътят за изваждането на нова лична карта е много сложен и сигурно поне още месец човекът ще бъде… никой“, коментира управникът на изцяло селската община.

Генчо Колев е подел инициатива за набирането на поне 12 000 лв., с които да бъде закупен фургон, в който макар и временно да бъдат настанявани изпаднали под дъното на социалния минимум жители.

„Жалим щъркелите, костенурките и жабите, а не си даваме сметка, че има възрастни, които живеят по-зле от кучетата в общинските приюти. Защото за кучетата има порцион, който държавата е определила, а за хората не остава нищо друго, освен да си… сложат въжето!“, ядосва се кметът на Опан. По думите му общината имала два апартамента за крайно нуждаещи се, но и двата били отдадени под наем и по никакъв начин не можел да извади наемателите.

Общината е с малко над 3000 души население и е почти невъзможно да се включи в системата за европейските проекти. В момента са заделили от собствените си приходи 20 000 лв. и с тях възнамеряват да направят ремонт на помещения в Опан. Там ще създадат своеобразен кризисен център, където да предоставят макар и временен подслон за крайно нуждаещите се.

Никой не знае колко са самотните баби и дядовци в общо 13-те селища на общината. Тепърва, със собствени сили щели да подготвят своеобразен регистър на застрашените от самосрутване къщи, за да не се повтори историята с 83-годишната Стана Иванова от Кравино, която едва не загина в средата на март, когато над главата й, под напора на падналия мокър сняг, рухна покривната конструкция на паянтовия й дом.

Едва 97 лв. постъпили по сметката за възстановяването на къщичката след призив във Фейсбук, добре че старозагорският общински съветник Юсни Ибрям за своя сметка и с наети от него работници е завършил ремонта на селския дом.

Христо ХРИСТОВ