Оставиха в ареста среднощните грабители на пенсиониран служител на МВР

143
Дребният на ръст Илия Насков има зад гърба си няколко присъди, последната е била 7-годишна и е напуснал затвора 10 месеца предсрочно. Асен Семов също е осъждан, но е реабилитиран по право

Постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“ постанови състав на Окръжен съд – Стара Загора, срещу двама задържани по сигнал за среднощно проникване в селски дом и грабеж на 60 лв. от собственика на жилището.

28-годишният Илия Насков с прозвище Шоколада от град Крън и с година по-възрастният от него Асен Семов от село Хаджидимитрово застанаха пред Темида за влизане с взлом в дома на 76-годишния бивш служител на МВР от казанлъшкото село Енина Лазар Калайджиев към 2:00 часа след полунощ на 27 октомври.

Пръв в стаята нахлул Шоколада, който само преди десетина месеца е бил пуснат предсрочно от затвора, където изтърпявал наложена му през 2013 година присъда за грабеж. Двамата мургави мъже нанесли жесток побой на легналия да спи домакин, за да го накарат да признае къде държи спестяванията си. На финала „среднощните гости“ си тръгнали с плячка от 60 лева на банкноти и стотинки, като заплашили пенсионирания полицай, че ако посмее да се обади на полицията или съседи, ще се върнат обратно и ще му подпалят къщата, а него самия ще изгорят.

Сигналът на телефон 112 е бил подаден от съседка часове по-късно, когато смленият от побоя пенсионер се престрашил да сподели случилото му се за пореден път.

По думите на кметицата на Енина Димитрина Дончева дядо Лазар ставал за трети път жертва на обирджии, сега обаче за пръв път подавал жалба.

Насков и Семов са били арестувани привечер на 27 октомври, срещу тях са повдигнати обвинения за престъпление по член 198, ал. 1 от НК, като при Илия то е в условията на опасен рецидив. Тепърва ще се изяснява дали това е първи грабеж на престъпната двойка. Според съда при по-лека мярка за неотклонение има опасност те да се укрият или да извършат ново престъпление.

Петър ХРИСТОВ