Оставиха в ареста собственик на заложна къща в Стара Загора

1376
Преди да бъде въведен в съдебната зала с белезници, Станко Желязков се разкрещя, че иска да направи изявление пред медиите. Той отрича да е престъпник

Срещу 44-годишния Станко Желязков е повдигнато обвинение за подготвяно убийство в Милано

Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ постанови при закрити врати по ЧНД No 2997/2017 г. състав на Районен съд – Стара Загора, след продължило 3 часа заседание в петък.

Обвиняеми по делото са 44-годишен собственик на заложна къща в Стара Загора и изтърпяващ в момента ефективна присъда 29-годишен негов приятел. От прокуратурата настояват, че двамата са подготвяли убийството на 85-годишен италианец. То трябвало да бъде осъществено от живеещата с миланския милионер Франческо Пучини българка.

Станко Желязков беше доведен с белезници в старозагорския Районен съд в петък следобед. За да пледират невинността му и оставяне на свобода, се явиха трима адвокати.

Запознати с досъдебното производство коментират, че уговорките за убийството на чужденеца са били правени в началото на годината, но оперативните сигнали стигнали до нашите криминалисти преди малко повече от месец. Белезниците щракнали около китките на заралията на 10 октомври, установен е и посредникът – 29-годишният Господин Павлов, който в момента изтърпява ефективна присъда за наркоразпространение.

Под сурдинка беше обяснено, че младият Павлов имал интимна връзка с 65-годишната Емилия Карлова, която от над 25 години живеела на Ботуша и от доста време – на семейни начала с италианеца. Само единият от фамилните имоти на милионера, огромна къща на центъра на Милано, бил оценен на повече от 1.5 млн евро.

Преди да бъде въведен в залата, Желязков се разкрещя, че иска публичен процес, и че настоява да направи изявления пред медиите. Намиращите се в кулоарите на съда съпруга и дъщеря категорично отказаха какъвто и да е коментар.

Срещу него и Павлов има повдигнато и още едно обвинение: за измама в особено големи размери през периода януари 2016-а до март т.г. В съдружие двамата старозагорци успели да сложат ръка на 110 000 лв. и 5 500 лв., но това им престъпление не било спрямо чужденец.

От прокуратурата поискаха постоянно оставяне зад решетките с мотива, че досъдебното производство е в самото си начало, а бизнесменът може да се укрие или да окаже въздействие върху свидетелите.

Името на Станко Желязков се появи в публичното пространство преди повече от 10 години, когато беше арестуван по обвинение в лихварство заедно със старозагорски адвокат и негови близки. Делото тогава отиде в Специализирания съд, впоследствие единият от обвиняемите по делото осъди прокуратурата и получи 20 000 лв. за нанесени му неимуществени вреди.

Само преди 2 месеца, през нощта на 18 август неизвестни подпалиха барата на Желязков. Тогава огънят унищожи над 2 000 килими и пътеки, оставени там за изпиране. До момента няма задържан извършител.

Справка в Търговския регистър показва, че старозагорецът е едноличен собственик на заложната къща „Експрес 2017“, която е регистрирана преди няколко месеца с уставен капитал от 2 лв. На негово име се водят още три еднолични дружества с почти идентичен предмет на дейност.

Постановената мярка за неотклонение може да бъде обжалвана пред състав на Окръжен съд – Стара Загора, заседанието е насрочено за 10:00 часа на 18 октомври.

Христо ДИМИТРОВ