Оставиха в ареста подпалвач на националния флаг

70

48-годишен старозагорец, задържан за отправени обидни думи към лекари и нанесени леки телесни повреди на служители на МВР остава за постоянна зад решетките, постанови състав на Окръжния съд в Града на липите.

Осъденият от специализирания наказателен съд в София на 2 години затвор за подпалване и уриниране върху националното знаме Михаил Стефанов бе задържан на 4 април в родния си град, две седмици след като е била променена мярката му за неотклонение в очакване да се произнесе апелативния наказателен съд.

До задържането му се стигнало след като отправя на телефон 112 съобщения, че мъж в тежко здравословно състояние се нуждае от спешна медицинска помощ. При пристигане на линейка от частна болница Стефанов я връща обратно и настоява да бъде транспортиран и прегледан безплатно.

Когато на място идва линейка от ЦСМП, придружена от патрулка на МВР той започва да ругае медицинските лица, наричайки ги „боклуци“, „некадърници“ и „нещастници“. При опит да бъде укротен нанася няколко юмрука и ритника на двамата полицаи при отвеждането му в Първо РУ.

Решението за налагане на най-тежката мярка за неотклонение съдът е мотивирал с факта, че „макар и към момента обвиняемият да не е осъждан, спрямо него е налице друго неприключило наказателно производство, по което той е обвиняем за извършени от него престъпления по чл.325 и чл.108, ал.2 от НК.“

Стефанов е собственик на информационния сайт „Гласът на Стара Загора“, в който е публикал материал как пред столичната съдебна палата пали националния флаг , след което гази огъня уринирайки. Случаят е от 2 юни м.г. През октомври Специализираният наказателен съд постанови 2 години затвор за старозагореца, но той обжалва присъдата. И до момента скандалното видео може да бъде гледано в Интернет на сайта, където освен него има още десетки нелицеприятни за много жители на Града на липите публикации. Всички опити сайтът да бъде блокиран до момента са неуспешни поради базиран в страна сървър, с която България няма сключено споразумение за правна помощ.

От отдел „Компютърни престъпления“ при ГД БОП заявиха, че поне до момента липсвал и съдебно решение за спирането на „Гласът на Стара Загора“.

Христо ХРИСТОВ