Оставиха в ареста мъжа, заплашил председателя на парламента Ива Митева

137

„Това, което извърших, не съм имал умисъл“, заяви днес пред магистратите задържаният повторно в Стара Загора Любомир Яков

Късно следобед днес състав на Софийския градски съд постанови постоянна мярка за неотклонение на пребиваващия в Стара Загора Любомир Яков, който заплаши с убийство председателя на парламента Ива Митева чрез мейл.

Според магистратите от СГС първоинстанционният съд, който му наложи домашен арест след първото му задържане, е неглижирал обществената опасност той да извърши друго престъпление.

Яков, след като повторно бе издирен и задържан в Стара Загора днес, бе доведен под конвой в съда, предаде dir.bg.

„Уважаеми градски съдии, моля за по-лека мярка. Това, което извърших, не съм имал умисъл. Когато ме пуснаха от ареста в София, махах на стоп“, заяви пред съдебния състав 26-годишният мъж.

Той обясни, че когато е бил освободен от ареста, е тръгнал на автостоп за хисарското село Красново, където е трябвало да излежава мярката си за неотклонение. Стигнал до Пловдив, там чакал шест часа някой да го качи. Помогнал му негов познат, който го оставил в Стара Загора.

В Стара Загора Яков се върнал в интернет клуба, откъдето на 2 септември е изпратил заплашителният имейл до Ива Митева, за да се свърже с роднините си, тъй като у себе си не е имал мобилен телефон. „Отидох до залата, от която пратих мейла, и писах на брат си и сестра си, защото те не знаеха какво се случва с мен“, обясни Любомир Яков.

Според защитата му той е излязъл от следствения арест в София с 13 лв. и не е имал възможност да пътува с обществен транспорт.

Припомняме, че Яков бе заловен на 3 септември вечерта само за няколко часа от полицията в Старозагорско, след като стана ясно, че председателката на парламента е получила по мейла заплаха за убийство. Това взриви и политически скандал, тъй като Митева и нейната партия „Има такъв народ“ веднага свързаха заканата с прясно приетите промени в закона за НСО, които орязват държавната охрана за редица представители на властта.