Оставиха в ареста измамник, представил се за служител на НОИ

78

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ наложи вчера Районен съд – Казанлък, спрямо 40-годишен мъж от Бургас, представител се за служител на НОИ. Той беше задържан във вторник след подаден сигнал за измама.

Жертва на бургазлията В.Х. е станала 81-годишна жена от мъглижкото село Тулово. До момента е установено, че на 2 септември 2019 г. В.Х. видял възрастната жена пред вратата на къщата й, след което я заговорил. Представил се, че е служител на НОИ, попитал пострадалата дали е сама и след получен утвърдителен отговор, поискал среща с нея, за да й обясни възможност за увеличаване на пенсията. Влязъл в една от стаите и започнал да разпитва жената колко пенсия получава и казал, че от този месец трябва да има увеличение. Попитал я дали има спестени пари и обяснил, че трябва да му предаде тази сума, за да ги опише и предаде в кметството. Жената дала спестяванията си от 130 лв., след което В.Х. незабавно напуснал дома й.

По образуваното производство под ръководството на Районна прокуратура – Казанлък, до момента са извършени разпити на свидетели, извършено е претърсване и изземване, личен обиск на лице, събрани са писмени доказателства.

При определяне на мярката за неотклонение съдът е приел, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителя му. Обвиняемият В.Х. е многократно осъждан, като през юни 2019 г. е изтърпял наказание от 6 години и 8 месеца „Лишаване от свобода“.

Определението подлежи на обжалване и не е влязло в законна сила.

(СН)