Осигурени са средства за Национално училище за даровити деца в Стара Загора

674

Осигурени са средства за разкриване на Национално училище за таланти в Стара Загора. Новината съобщи вчера ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова по време на предпразнична среща на кметското ръководство със старозагорските журналисти.

В понеделник Сотирова и колегата й инж. Янчо Калоянов са били на среща с министъра на МОН Красимир Вълчев.

„Ползотворна бе срещата ни с министъра. Амбицията ни е до началото на следващата учебна година училището да стартира. Предстои да направим заданието за проектиране“, заяви Иванка Сотирова.

Училището ще се помещава в сградата на Първо основно, а очакваните средства, в размер на около 3 млн. лв., ще бъдат от Оперативна програма на ЕС. Първоначално ще бъдат разкрити две паралелки по IT и математика, чиято численост ще се увеличава постепенно. Част от преподавателите-специалисти ще бъдат обезпечени от Технически университет – София, с чийто ректор вече са проведени разговори.

Виждането на Община Стара Загора е да има и подхранваща група от най-ранна възраст.

По време на срещата с медиите кметът Живко Тодоров определи предстоящата 2020 г. като интензивна по отношение на предстоящите за реализиране инфраструктурни проекти като Летния театър, Станционната градина, Руския пазар, втория етап от ВиК мрежата в квартал „Самара“ и др., но основният акцент за кметското ръководство ще бъде образованието и здравеопазването.

„Трябва да придобием сградата на бившето АГ, където ще пребазираме голяма част от общинските здравни заведения, за да имаме по-добра и качествена услуга“, категоричен бе Тодоров. Към здравния център за доболнична помощ е предвиден и паркинг, който допълнително да улесни старозагорци.

На срещата стана ясно, че на финален етап са преговорите за електрическите автобуси. „Вече имаме позволение от управляващия орган за пускане на процедура за закупуване на 33 нови електрически автобуса и зарядни станции“, уточни ресорният зам.-кмет Йордан Николов. От думите му стана ясно, че е в ход и въвеждането на „умно“ паркиране, което ще позволи чрез специално приложение шофьорите да виждат в реално време свободните паркоместа, както и приемането на дългоочаквания генерален план за организация на движението.

В областта на екологията се предвижда още рекултивация на старото сметище за отпадъци на Мандра баир, както и изграждането на система за компостиране на отпадъци, която ще намали отчисленията на общината към МОСВ.

Зам.-кметът Красимира Чахова сподели за новостите в спортния ресор, като една от новините бе воденето на активни преговори за изграждане на общежитие за младите футболисти, чието финансиране ще бъде обезпечено от дължимите средства за данък дарения към Общината от ТЕЦ „Марица изток 2“.

„Най-удачното място за реализиране на проекта е от източната страна на изкуственото игрище на стадион „Берое“. Ще бъде изградена сграда, в която ще има фитнес, столова, зона за физиотерапия и рехабилитация, а на втория и третия етаж да бъдат спалните помещения. По този начин ще се затвори цикълът на подготовка на деца“, поясни Чахова.

По време на срещата кметът Живко Тодоров благодари на старозагорските журналисти за съвместната работа.

По традиция бе разчупена и баница с късмети.

(СН)