Освещават нови православни храмове, само ако бъдат подарени на Църквата

168
Храм-паметникът на загиналите във войните жители на община Опан, изграден с общински средства и на общинска земя, ще премине в ръцете на Митрополията, за да бъде осветен за Великден

Новата придобивка на Старозагорската митрополия ще е храм-паметникът на загиналите във войните в село Средец. Той е изграден със средства на Община Опан, но местната власт няма друга алтернатива

35-тонният православен параклис, който преди Рождество Христово пристигна на модули от Солун в опанското село Средец, ще бъде осветен само при условие, че премине в ръцете на Църквата. От пресцентъра на Светия Синод на БПЦ коментираха за „Старозагорски новини“, че освещаване и служби в храмове, които не са собственост на Митрополията, се извършват по специален повод и със специално писмо, с което се иска разрешение на митрополита, който може и да им откаже. Процедурата е тежка и несигурна и на Общински съвет Опан на предстоящата си сесия в края на януари предстои да бъде взето решение параклисът и прилежащата му площ от 200 дка да бъдат подарени на Старозагорска митрополия, съобщи кметът на община Опан Генчо Колев.

Храмът носи името на „Св. Георги Победоносец“ и е част от мемориален комплекс на загиналите за родината жители на общината. Изработен е в Гърция и е на стойност около 42 000 лв. Финансиран е предимно със средства от бюджета на малката община, а изписването на храма предстои да бъде обезпечено с дарения.

Близо 200-те жители досега са палили свещ единствено в саморъчно направени от тях миниатюрни ламаринени заслони край пътя.

„Над 320 войни от община Опан са загинали във войните 1912 – 1945 г. и ние като потомци сме длъжни да им изкажем своята признателност. Въпреки че храмът още не е осветен, мирянинът нищо не може да го спре да намери Божията обител и местните вече запалиха свещ там на Коледа“, коментира кметът на Опан.

Припомняме, че подобен казус преди години имаше и с храма в опанското село Кравино, който, за да бъде осветен, трябваше задължително да бъде подарен на Старозагорска митрополия, а след като вече бе дарен, местните миряни чакаха няколко месеца, за да бъде осветен.

Запознати припомнят, че изискването Митрополията да е собственик на храма, който освещава, е въведено по времето, когато старозагорската епархия се управляваше от митрополит Галактион. Вероятно тогава е било взето решението на Светия Синод, което продължава да е валидно за цялата страна. Местни духовници обаче си спомнят, че по времето на митрополит Панкратий са се освещавали и храмове, които са изградени на общинска земя, но без условие да бъдат собственост на Митрополията. Погледнато още по-назад в историята – българските православни храмове винаги са били собственост на настоятелствата към тях, въпреки че и тогава БПЦ е била страж на православието. Но явно впоследствие апетитът е дошъл с яденето – колкото повече имоти притежава БПЦ, толкова повече иска да придобие, тъй като в случая не става дума само за дарения на храмове, но и за прилежащата им земя.

Междувременно проверка на медията ни показа, че на фона на увеличението на цените на свещите в православните храмове в страната (най-масовите от 20 на 40 стотинки), в свещоливницата на БПЦ, откъдето те се снабдяват, цените не са били вдигани от години.

Стела АЛЕКСИЕВА