Осветиха реставриран войнишки паметник в старозагорско село

87

Днес старозагорският митрополит Киприан освети реставрирания войнишки паметник на загиналите военнослужещи от село Маджерито през Балканските войни и Първата световна война.

Паметникът е построен през 1926 г. и е осветен за първи път на 21 ноември, по стар стил тогава – Архангеловден. Той е изграден в памет на 27 мъже от селото, загинали във войните. Във времето монументът в центъра на селото започва да се руши. Идеята и средствата за възстановяването му са дело на родолюбивата казанлъчанка Станислава Авджиева, потомка на Стоил Русев от Маджерито, загинал по време на обсадата на Одрин на 12 март 1913 г.

Гости на събитието бяха областният управител на Стара Загора Гергана Микова, зам.-областният управител Петя Чакърова, началник-отдел „Култура“ в Община Стара Загора Диана Атанасова, представители на Втора Тунджанска механизирана бригада, бивши и настоящи кметове на съседни села.

В обръщението си към жителите на селото областният управител призова да помним своята история и подвига на героите, пролели кръвта си, за да я има днес свободна и независима България. От името на официалните лица пред паметника на загиналите воини бяха поднесени венци. Десетки местни и дошли от околните села жители положиха цветя в знак на обич и признателност.

Парче от каска, телени заграждения, пълнител за пушка, куршум от пушка „Маузер“, части от снаряди от Каймакчалан, дарени от местен жител, ще бъдат поставени в урна до паметника

Оз. подп. Димо Ташев, чийто баща се е сражавал в Одринско, а по-късно и в една от най-епичните битки – при завоя на Черна и връх Каймакчалан, разказа разтърсващи истории от фронта, предавани в рода му. Той сподели, че във връзка със 100-годишнината от края на Първата световна война неговият син Лъчезар Ташев е посетил Одрин, завоя на Черна, изкачил се е на Каймакчалан и е донесъл със себе си останки от шрапнели и военни атрибути, които ще бъдат сложени в урна до обновения паметник.

На Каймакчалан се водят едни от най-сериозните сражения, в които участва българската армия през Първата световна война. В това сражение основната тежест се понася от 11-и пехотен полк – Сливен. Съседният фронт е бил заеман от Осма пехотна Тунджанска дивизия, която също дава жертви. Те са набирали войниците от Старозагорски регион и техен наследник в момента е Втора Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.

Стела АЛЕКСИЕВА