Оръжейник се окичи с титла „Баш майстор на мезето“

140
Специална, изработена от дърво табла с надпис "Баш майстор на сухото енинско мезе" получи инж. Димитър Димитров. Снимката е от сайта Zakazalnak.bg

С титлата „Баш майстор на енинското сухо мезе“ се окичи строителният инженер Димитър Димитров от оръжейната компания „Арсенал“ – Казанлък, който се пребори със сериозна конкуренция от още 14 любители на гурмето, събрани по инициатива на местното читалище. Наградата дойде за свинско филе, приготвено по лична негова рецепта, която получил в наследство от родственици, но обогатил с някои лични хрумки.

Инж. Димитров, който е и любител фотограф и често участва в изложби, не се възприема като майстор-кулинар, дори твърди, че не може да готви, но пък за мезетата му идвало отвътре.

Като дете на всяка Коледа е чиракувал на майсторите, които са приготвяли всевъзможни вкусотии от месото на домашно гледаното прасе. Спомените от времето на баба и дядо не са избледнели и той продължил тази семейна традиция. Прави малко филе, като днес си купува продуктите – вече почти никой в селото не отглежда в двора си прасе, но пък хубавото домашно мезе продължава да радва трапезата на енинци.

В първия по рода си организиран от читалище „Енинче 2022“,  в с. Енина гурме конкурс бяха представени основно продукти от свинско и заешко месо. Лауреатът все още не е решил дали ще участва в следващия конкурс за домашно приготвено вино, тъй като не бил сигурен в майсторските си способности на това поприще.

Христо ХРИСТОВ