Оригинален пелин ще се лее в Змейово на 22 декември

226
Уникалният за България празник на пелина в старозагорското село Змейово

Традиционният празник на пелина в старозагорското село Змейово тази година ще е на 22 декември. Стартът на уникалния за България празник ще започне от 10:30 часа, съобщи за медията ни кметът на планинското селце Стоян Трифонов.

В първия почивен ден от петте, които се събират по Коледа, на змейовския площад ще излязат десетки местни производители на горчивия гроздов еликсир. На събитието се очакват и стотици любители на фолклора и традициите.

Паметната плоча на автора на оригиналната рецепта за змейовския пелин Стоян Найденов

Няколко са ключовите съставки на наложения пелин, приготвян в Змейово. Преди всичко за него е нужно старо, домашно вино от миналогодишната реколта, което може да е както бяло, така и червено. Специалната настойка се прави от билките, които в района са в изобилие, ябълки и др. Именно настойката и старото вино отличават змейовската напитка от осмарския му „съперник“, но пък жителите на селото пазят точната рецепта така, както „Кока-кола“ пази своята.

Празникът на пелина се провежда всяка година в уикенда преди Коледа и събира производители, които предлагат своето лично производство, а експерти оценяват продукцията по пивкост, цвят, аромат и бистрота.

Това е неговото 12-о издание, а запознати съобщиха, че и тази година цената на литър от омайното питие ще е 5 лв.

Първи змейовски пелин произвежда роденият в далечната 1881 г. местен собственик на винарска изба, дюкян и пивница Стоян Найденов. Той е и авторът на оригиналната рецепта за приготвянето на емблематичното за Змейово питие. В негова памет на дюкяна, който е държал, днес е поставена паметна плоча. Организатори на празника са кметството в с. Змейово и НЧ „Пробуда 1928“.

Алекс СТОЕВА