Организации на заведенията: Протестът остава. Искат отваряне на 1 февруари

37

Те имат разнобой с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, която прие датата 1 март

Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ и Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ не са участвали днес в среща с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и не са се съгласявали с дата за отваряне на заведенията – 1 март, съобщиха от организациите.

„Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г.“, посочват от двете организации, предаде dir.bg.

Уточнява се, че на срещата с министъра на здравеопазването са били представители на хотелиерския бранш от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

В прессъобщението на БАЗ и СЗБ се съобщава още, че на срещата представителите на БХРА са договорили отваряне на ресторантите на 1 март с капацитет от 50 на сто и работно време до 22:30 ч., а за нощните клубове датата е 15 март, за което според организациите от БХРА трябва да понесат своята отговорност, най-малко пред техните членове. Подчертава се, че БХРА никога не е заявявала своята подкрепа за протеста на бранша.

„Нашите сдружения категорично заявяват, че не са съгласни с тези дати и намерението ни да протестираме и да искаме отваряне на 1 февруари остава. Призоваваме всички представители на засегнатите бизнеси да подкрепят протеста ни в 12 часа утре (27 януари) пред Министерски съвет“, посочват още от двете организации.