ОПУ – Стара Загора, е премахнало незаконни билбордове на АМ „Тракия“

86

Областно пътно управление – Стара Загора, е демонтирало общо 10 билборда на АМ „Тракия“ в участъка, който преминава през областта. Съоръженията са били отстранени заради незаплащане на съответната такса от страна на собствениците на билбордовете, поради оставяне без разрешение или защото не отговарят на проект. „Абсолютно всички незаконни билбордове бяха демонтирани и премахнати от АМ „Тракия“, коментира за медията ни директорът на Областно пътно управление Илия Златев.

До отстраняване на билбордове Агенция „Пътна инфраструктура“ е пристъпила както по протежението на АМ „Тракия“ от София до Бургас, така също и по АМ „Хемус“ и „Струма“. Съоръженията са прибрани в складовете на съответните областни пътни управления, в случай че притежателите им си ги потърсят. Илия Златев уточни, че до подобни действия не се е стигнало единствено на АМ „Марица“, където билбордове не са били поставяни. На този етап няма яснота дали акцията на пътната агенция ще се премести от магистралите към първокласните републикански пътища, където също има такива рекламни съоръжения.

Преди години билбордовете на междуградските пътища бяха ползвани от МВР като стойка за поставяне на пластмасови патрулки. Опитът на вътрешното министерство да накара водачите да спазват ограниченията в скоростта обаче се оказа пълен провал. Шофьорите бързо свикнаха с фалшивите патрулки, а пластмасовите полицейски автомобили се превърнаха в средство за забавление в социалните мрежи и интернет.

В черната хроника на пътните произшествия обаче билбордовете по скоростните пътни трасета бяха сочени като причини за отвличане на вниманието на водачи на МПС, респективно катастрофи.

Живко ИВАНОВ