„Опера на стадиона“ тази година ще провокира с „Трубадур“

90

В грандиозния спектакъл на 7 юли ще участва сръбският тенор Зоран Тодорович

На 7 юли от 21:00 часа на стадион „Берое“ Държавна опера – Стара Загора, ще представи грандиозен спектакъл на операта „Трубадур“ от Джузепе Верди. Продукцията се подготвя специално за четвъртото издание на „Опера на стадиона“. „Трубадур“ е сред най-харесваните оперни заглавия на гениалния италиански композитор Джузепе Верди и неслучайно е второто оперно заглавие, което е поставено на сцената на Старозагорската опера след нейното създаване през 1925 година.

Спектакълът, който ще бъде представен тази година на стадион „Берое“, е решен с ефектна сценична визия и залага на подбора на звезден солистичен състав, оригинална режисура и брилянтно изпълнение на основния състав на Старозагорската опера – солисти, хор и оркестър под диригентството на главния диригент Ивайло Кринчев. Режисьорът е Огнян Драганов, който отново ще провокира зрителите с интересни режисьорски решения. Сценографията се подготвя от художника на Старозагорската опера Тодор Демеров. Дизайнер на костюмите е Денис Иванов. Диригент на хора – Младен Станев.

Световно признатият тенор Зоран Тодорович ще изпълни ролята на Манрико. Очарователният сърбин, който живее от години в Германия, за трети път участва в постановка на Старозагорската опера. През 2017 г. той бе горещо аплодиран в ролята на Туриду в спектакъла на операта „Селска чест“ на Маскани на хълма Царевец във Велико Търново (в рамките на Летния сезон на българските оперни театри – Царевец), а миналата година грабна сърцата на старозагорци с превъплъщението си в ролята на Канио в спектакъла „Палячи“ под купола на Цирк „Балкански“. Кирил Манолов, който в момента прави впечатляваща международна кариера, ще бъде в ролята на граф Ди Луна. Баритонът плени големия италиански маестро Рикардо Мути с ролята на Фалстаф и в продължение на няколко сезона талантливият изпълнител бе фаворит в тази роля на различни световни оперни сцени. Кирил Манолов има специален сантимент към Стара Загора – на сцената на Операта е направил своя дебют в ролята на граф Ди Луна и това е била първата му голяма роля изобщо във вердиевия репертоар. В ролята на Азучена гостува Даниела Дякова, която се наложи като една от най-предпочитаните изпълнителки-мецосопрани във всички български театри и редица европейски оперни сцени.

Даниела Дякова

А ролята на Азучена й донася високата оценка на публиката и професионалната критика у нас и в чужбина за нейната изключителна интерпретация на трагичния образ на циганката. Солистката на Старозагорската опера Елена Баръмова – чест гост на различни оперни театри в Европа, ще бъде в ролята на Леонора. Участват още Александър Марулев, Ивайло Йовчев, Емилия Джурова, Игнат Желев и др., представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“, както и деца от Сдружение „Свят без граници“.

Билетите са на цена от 12, 15, 25 и 30 лв. Ще има и VIP билети с включен кетъринг и парко място на цена от 50 лв. Те могат да бъдат закупени от касите на Операта, от Културно-информационния център в Областна управа и от касите на стадион „Берое“, както и онлайн в мрежата на www.eventim.bg.

Предвиден е и транспорт за организирани посещения за минимум 30 души. Заявки могат за бъдат правени на тел.: 0888 939 900, и e-mail: marketing@operasz.bg.

(СН)