Операта покани ученици от Езиковата за участие в интересен експеримент

59

Ученици от Езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора са поканени да участват в един интересен експеримент – да преведат либретото на операта „Африканката“ от Дж. Майербер, съобщиха от пресцентъра на Държавната опера.

С този спектакъл, поставен от световноизвестния режисьор Вера Немирова, на 22 ноември ще бъде открито юбилейното 50-о издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Града на липите. „Преговаряме за участието на големия тенор Роберто Аланя в този спектакъл. На сцената ще има 200 артисти. Декорите и костюмите са на Дойче Опера – Берлин, и са над 20 тона общо“, разказа в аванс директорът на Операта Огнян Драганов.

Пред учениците от френските паралелки той презентира „Защо – на опера и балет“. В нея бяха представени атрактивно откъси от класически произведения, използвани в нашумели филми-хитове, арии и дуети от опери, в които човешкият глас е на предела на възможностите си и създава нетленна красота.

„Където и да сте по света, с каквото и да се занимавате – никога не се обръщайте с лице към гетото, където има силно говорене, където хората с големи юмруци са най-атрактивни“ – пожела на гимназистите Огнян Драганов.

(СН)