Опашка от опечалени се изви пред Народния театър за последно сбогом със Стефан Данаилов

30

Колеги, приятели, близки и почитатели се стичат пред Народния театър в София, за да се простят със Стефан Данаилов. Броени дни преди да навърши 77 години, една от емблемите на българските театър и кино почина на 27 ноември във Военномедицинска академия, където преди това беше приет за лечение.

Вратите на Народния театър „Иван Вазов“ бяха отворени в 11:00 ч. за всеки, който иска да се прости с обичания от няколко поколения актьор. Още преди това обаче множеството се беше извило в дълга опашка. По-късно опаса целия парк пред сградата на театъра, предаде dir.bg.

Датата на поклонението е била съобразена с полета от САЩ на сина на легендарния актьор – Влади Данаилов, който редом със семейството приема съболезнования край затворения ковчег от махагон заедно с жена си Виктория и майка си Ирен Кривошиева.

На входа на Народния театър има положени много венци. Сред тях е венецът с бели цветя от премиера Бойко Борисов и с червени рози от кмета на София Йорданка Фандъкова. Венци има и от Сергей Станишев, Министерството на културата, Корнелия Нинова, БСП-София, МВР, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерство на туризма, Министерство на здравеопазването, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Столичен куклен театър, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, Държавен куклен театър – Сливен, куклените театри в Бургас, Габрово, Варна, „Сатиричния театър“, „Младежки театър „Николай Бинев“, Народен театър „Иван Вазов“, „Театър 199“, Красимир Каракачанов, Български олимпийски комитет, БНБ, Министерство на икономиката, Народното събрание, Комисия по култура и медии.

Сред първите, които се простиха с Данаилов, бяха представителите на БСП, начело с партийния ръководител Корнелия Нинова. Пред ковчега се поклони президентът Румен Радев, Пламен Орешарски, Красимир Премянов, Георги Първанов, Румен Петков, Ивайло Калфин и още редица политици и актьори. Сред множеството опечалени бяха и някои от ембемите на любимия на Стефан Данаилов ЦСКА – Димитър Пенев, Георги Велинов и Пламен Марков.