Омбудсманът се присъедини към протеста на медицинските сестри в Казанлък

75

Мая Манолова се присъедини вчера към протеста на медицинските сестри, работещи в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“.

В нарочна декларация, гласувана по време на протеста, те поискаха достойни заплати в общинските болници, синхронизирани с постигнатите договорености в Колективния трудов договор от 2018 година. Протестиращите настояха да бъдат предвидени реални средства за постигане на заплатите, предвидени по браншовото КТД, било чрез увеличаване цените на клиничните пътеки или чрез допълнително финансиране от МЗ и Община Казанлък.

„Към днешна дата ние, медицинските специалисти, работим на 8-часов работен ден и основна заплата – минималната за страната. Независимо от това ние продължаваме да изпълняваме отговорно и качествено професионалните си задължения въпреки редуцирания състав и обидното финансово положение, в което сме принудени да работим. Лишавайки семействата си от присъствие и грижи, с цената на извънреден труд и доработване на други места успяваме да покрием основните си битови нужди“, се казва още в декларацията.

„Имах разговор с министъра на здравеопазването и той обеща до 20 март да предложи решение на проблема с вашето заплащане – заяви пред протестния митинг националният омбудсман. – Реалистично е да се говори за основна заплата от 900 лв. за медицинските сестри. Аз ще бъда на ваша страна до края на справедливите ви протести.“

Митингуващите дадоха думата и на казанлъшкия заместник-кмет Лилия Цонкова, на общинския обществен посредник Гинка Щерева и на представители на синдикатите. Всички бяха единодушни, че трябва да се намери спешно решение на наболелия проблем, защото в противен случай ще се стигне до принудително закриване на болнични заведения поради липса на медицински персонал. Медицинските сестри от казанлъшката болница са започнали своя протест от 1 март като част от националния, но протестират всеки ден.

Петър МАРЧЕВ

Б.Р. Какви са реалните брутни месечни заплати на медицинския персонал на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ – Казанлък, в това число и на медицинските сестри очакваме на разберем официално от здравното заведение. Преди седмица медията ни направи писмено запитване по Закона за достъп до информация, а срокът за получаване на отговора е 14-дневен.