Окончателно: Студеният резерв – само от държавната ТЕЦ „Марица изток 2“

81
ТЕЦ "Марица изток 2"

„Против“ гласуваха само 12 депутати

Депутатите приеха днес промените за студения резерв. Търговете за него се спират. Промените бяха заложени в преходни и заключителни разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които се измени Законът за енергетиката. На второ четене „за“ предложението гласуваха 105 народни представители, „против“ – 12, без „въздържали се“.

Студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) само при необходимост и то само на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“.

Вносители на поправките са председателят на енергийната комисия към парламента Валентин Николов и група депутати. Промените получиха подкрепата и на левицата.

Текстовете регламентират в срок до 30 юли 2020 г. включително операторът на електропреносната мрежа да представя на министъра на енергетиката доклад за степента на адекватност на електроенергийната система за периода 1 август 2020 – 1 юли 2021 г.

Съгласно приетото предложение министърът на енергетиката въз основа на доклада налага предоставянето на студен резерв със заповед за периода от 1 август 2020 г. до пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро, но не по-късно от 1 юли 2021 г. За периода от 1 август 2020-а до пълната либерализация на пазара на ел. енергия операторът сключва сделки за студен резерв в съответствие със заповедта на министъра на енергетиката.

Законодателната инициатива дойде, след като управляващите решиха студен резерв да се ползва само от държавната ТЕЦ „Марица изток 2“. Решението беше обсъдено между коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“ след обществено напрежение и съмнения за злоупотреби в ТЕЦ „Варна“, собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай изрази мнение, че тези законови поправки са възникнали въз основа на омразата към собствениците на определени електрически централи и няма нищо общо със създаване на сигурност и стабилност на електроенергийната ни система. По думите му в момента се прави опит за преразпределение на бизнеса, а промените не са от загриженост към енергетиката. „Имам чувството, че следващият министър, който ще си замине от правителството, ще бъде Теменужка Петкова“ каза Аталай.

Според него тя трябва да обясни как и по какъв начин ще се нарушават принципни неща, които са въведени в енергетиката от 2003 г. „В момента се опитваме да се самоубедим, че имаме един преходен период до 2021 г., когато да почнем търговията с капацитет, за да отпадне студеният резерв. Колеги, от 31 юли до другия 31 юли нашата енергийна система ще виси във въздуха поради липса на сигурност“, каза още Аталай.

„Най-лошото е, че допуснахме политиката в енергетиката“, заяви председателят на енергийната комисия Валентин Николов. „За съжаление това се случи, понеже цялата ситуация в България в момента вече е политическа, рано започнаха и предизборните кампании и всичко вече е политика“, отбеляза Николов.

В материала е използвана информация от dir.bg