Около 30 фелдшери и лекарски асистенти от Стара Загора се включиха в протеста в София

70
Протестът на фелдшерите и лекарските асистенти в София. Снимка: Булфото

Близо 30 фелдшери и лекарски асистенти от Стара Загора се включиха в Националния протест на колегите си от страната пред Министерството на здравеопазването. Протестиращите поискаха в своя декларация създаването на съсловна професионална организация с цел „защита професионалните права на специалистите в полза на обществото“.

Пред медията ни Пенка Врачева, председател на Сдружението на фелдшерите и лекарските асистенти в Стара Загора, заяви, че протестиращите са провели среща с министър Кирил Ананиев, на която той се е ангажирал да изпълни основното им искане. „Ние настояваме за промяна на закона, с което да ни бъде позволено да си създадем самостоятелна съсловна организация, защото настоящата – Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, не успява да отрази и да настоява за решаване на проблемите, които имаме“, коментира Врачева. Протестиращите са дали срок до 7 април министърът да инициира подобни законодателни промени, които след това ще бъдат разгледани в Народното събрание. Ако до посочената дата МЗ не е направило първите стъпки към промяна на нормативната база, фелдшерите и лекарските асистенти са категорични, че ще преминат към ефективни стачни действия, а следващата стъпка са колективни оставки и блокиране на дейността на спешните отделения в страната. „Уверихме министър Ананиев, че това не е нашата цел. Срещнахме неговото разбиране и дори той самият изрази учудване, че няколко професионални съсловия години наред настояват за подобни промени, а такива до момента така и не се случват“, коментира Пенка Врачева.

На срещата с Кирил Ананиев фелдшерите са посочили, че подкрепят исканията на медицинските сестри, които в последните седмици излязоха на два протеста в различни градове на страната. Те обаче са подчертали пред министъра, че най-важната задача пред тях в момента е изпълнението на поставената от тях законодателна промяна. „Когато решим този въпрос, смятаме, че всички други проблеми ще намерят поле за дискусия. Няма как едно съсловие да представлява обективно 12 професии“, категорична бе Врачева.

Очаква се в следващите дни Министерството на здравеопазването да инициира подобни промени, в изпълнение на поетите от министъра ангажименти. Окончателното приемане на текстовете ще бъде възможно след разглеждането и гласуването от народните представители в българския парламент.

Живко ИВАНОВ