Окичиха с реплика на кръст за храброст Бедрос Азинян

209
Пет години е работил по спасяването на полуунищожените стъклени плаки фотограф-художникът Бедрос Азинян, предоставени му от внучката на Петър Арнаудов Илина Зарова. Вдясно е авторът на предговора към книгата, д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ "Шипка - Бузлуджа"

С юбилеен медал – реплика на войнишки кръст за храброст, се окичи фотограф-художникът Бедрос Азинян от Казанлък. Отличието е за работата му по спасяването на 50 изключително ценни стъклени плаки, на които са заснети кадри от Първата световна война. Плаките са на някогашния щатен военен фотограф при щаба на 23-ти пехотен Шипченски полк Петър Арнаудов, на тях са фиксирани моменти от военните действия по фронтовете в днешна Северна Македония.

В продължение на 5 години Азинян е свещенодействал над негативите, които пострадали по време на пожар в дома на починалия Арнаудов през 1961 година. Те били открити от внучката му Илина Зарова.

В няколко странички Азинян разказва за уникалния Петър Арнаудов, който по една или друга причина през отминалия век е останал встрани от светлината на прожекторите.

„Негови плаки са своеобразни хвърчила към бъдещето, щастлив съм, че успях да ги върна на хората под формата на снимки и албум!“, коментира реставраторът.

Сред спасените кадри е и уникален с образа на войник от Лудия полк в щикова атака

Луксозният том под надслов „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ е издаден с финансовата подкрепа на националния фонд „100 години Първа световна война“, а заповедта за отличаването на Бедрос е на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Медалът-реплика бе връчен официално на премиерата на книгата-албум от командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов.

Екземпляр от изданието, което съдържа 120 черно-бели фотоса, получи и казанлъшкият Исторически музей „Искра“.

В трезорите на музея от далечната 1929 година се съхранява албум с фотоси на Петър Арнаудов, повечето от които проследяват бойния път на Лудия полк.

Христо ХРИСТОВ