Одобрено окончателно: От 2021 г. минималната пенсия става 300 лв.

85

Парламентът днес реши през 2021 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да бъде 300 лв. Това бе заложено в текстове от бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г., които депутатите приеха окончателно на второ четене. „За“ текста гласуваха 141 народни представители, „Против“ – 3, и „Въздържали се“ – 1.

Според гласуваното решение пенсиите ще се увеличават от 1 юли по швейцарското правило, но най-ниската ще стане 300 лева от 1 януари. В момента прагът на пенсиите е 250 лв.

Депутатите вдигнаха и тавана на пенсиите, който според приетите текстове ще стане 1440 лв. Пенсионерите ще получават добавки от 50 лева през януари, февруари и март.

Точката за пенсиите обаче стана обект на бурен дебат.

По време на обсъждането от ДПС заявиха, че увеличението ще е за сметка на всички останали пенсионери. „Това, което се прави с минималната пенсия, ще е за сметка на всички останали. Може ли да ми кажете къде във вашето предизборно обещание пишеше, че ще е от 1 януари? Първо, знаете ли колко струва на бюджета на ДОО мярката от 250 на 300 лв.? Точно 398 млн. лв. за следващата година. Малко по-скромно с вашите похвали, защото това, което правите за хората с минимален размер, е за сметка на всички останали. За сметка и на данъците, защото дефицитът в бюджета на ДОО за следващата година е 6 млрд. и 205 млн. лв.“, анонсира депутатът от ДПС и бивш социален министър д-р Хасан Адемов.

Георги Гьоков от БСП пък заяви, че ако всички пенсии бяха преизчислени, минималната пенсия пак е щяла да стане 300 лева. „Не се прави така, както вие го правите. Прави се по друг начин. Преизчисляването на пенсиите пак ще доведе до 300 лв. минимална пенсия“, изтъкна той и добави, че по този начин всички други се „оставят във въздуха“.

Депутатът от ВМРО Александър Сиди контрира и призова левицата да спре с лицемерието. „Три години вие излизате от тази трибуна и предлагате в бюджета 300 лв. минимална пенсия. Сега излизате и казвате: „Ама това, което правите, не е хубаво“. Кога точно да ви вярваме. Ние, разбира се, не ви вярваме. Разбира се, не ви вярват и българските граждани. По простата причина, че това лицемерие трябва да има някакви граници. Всяко увеличение е в плюс“, отсече Сиди.