Обявена е обществена поръчка за обновяване на Зоопарка

95
Участниците в брифинга

Обществената поръчка за обновяване на Зоопарка в Стара Загора вече е обявена. Очаква се в началото на юни да бъдат отворени офертите на фирмите, заявили желание за участие в проекта, който цели създаването на европейски облик на един от най-посещаваните туристически обекти в Стара Загора. Това съобщи по време на брифинг главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева. Тя припомни, че проектът за реконструкция ще бъде финансиран по линия на Фонда на фондовете. На срещата с представители на медиите присъстваха още зам.-кметовете Йордан Николов, Янчо Калоянов, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, както и секретарят Делян Иванов.

Екипът на кмета Живко Тодоров обяви и важна за всички живеещи в квартали „Самара 1“ и „Самара 2“ новина. На 23 май ще започне рехабилитация и изграждане на водопровод и канализация по ПУДООС за двата старозагорски квартала. „Общата дължина на предвидената канализационна мрежа е 2124.09 метра и се изпълнява в голяма част от трасето на съществуващата канализация в експлоатация. Предвижда се изграждане на ревизионни и дъждоприемни шахти, сградни канализационни отклонения към всички имоти, както и нов дъждопреливник и отливен канал при река Бедечка“, обясни Виктория Грозева. Общата дължина на предвидената водоснабдителна мрежа е с дължина от 1119.50 метра. По нея са предвидени надземни пожарни хидранти. Средствата от програма ПУДООС са 2.3 млн. лева с ДДС, а собственото финансиране от Община Стара Загора е в размер на 64 хил. лева, уточни Йордан Николов.

Община Стара Загора започва изграждането и на 69 социални жилища в сградата на бившата Метрология. Проектът ще бъде реализиран по ОП „Региони в растеж“. Както медията ни вече писа, от 7 май започна поетапното въвеждане на еднопосочно движение в източната част на града. Зам.-кметът Йордан Николов обаче информира, че недобросъвестни граждани са опитали да възпрепятстват процеса, обръщайки новопоставените знаци. „Еднопосочното движение ще реши редица проблеми в района. Предимствата са – повече места за паркиране и малките улици ще бъдат облекчени от трафика и задръстванията“, коментира Николов.

Живко ИВАНОВ