Общински съвет Стара Загора единодушно подкрепи безвъзмездното придобиване на бившето АГ

231
Сградата на бившия АГ комплекс в центъра на Стара Загора, за която има надежди да стане общинска собственост

С 49 гласа „за“, без нито един „против“ или „въздържал се“, общинските съветници на Стара Загора одобриха днес продажбата на четири общински парцела на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

Решението е поредна стъпка към осъществяването на плановете на кмета Тодоров Община Стара Загора да придобие като собственост емблематичната сграда на бившия АГ-комплекс в центъра на града.

Целта е с 4-те парцела – частна общинска собственост, върху които има изградени сгради на болницата, чиято пазарна цена е близо 4 млн. лв. и чрез прихващане на дълговете на здравното заведение, надхвърлящи 2 млн. лв. към общинската хазна (неплатени през годината данък сгради и такси смет), чрез де юре покупко-продажба, а де факто заменка, Община Стара Загора да стане собственик на сградата на бившия АГ-комплекс, оценена за около 6 млн. лв. Идеята на местната управа е там да се обособи общински здравен център с пребазиране на част от извънболничната помощ, осъществяване от общински здравни заведения, в това число лаборатории и рехабилитация, като извършването на необходимите ремонтни дейности ще бъде заложено в бюджета на Общината за 2021 г.

С гласуваното днес решение Общински съвет всъщност финализира проблема около придобиването на собственост върху емблематичната сграда, а дали това ще стане факт, ще реши Общото събрание на УМБАЛ „Киркович“, чийто мажоритарен акционер е държавата в лицето на Министерството на здравеопазването.

Пред медията ни председателят на Комисията по териториално и селищно развитие и транспорт Димитър Чорбаджиев коментира, че решението е изключително важно за подобряването на качеството на здравните услуги, предлагани в Стара Загора. „Моето мнение е, че по този начин се решават няколко казуса. От една страна УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ решава въпроса с натрупаните задължения към Общината, а по този начин дружеството ликвидира своята задлъжнялост. Наред с това бившият Акушеро-гинекологичен комплекс вече ще може да бъде ремонтиран и изцяло обновен“, заяви Чорбаджиев.

На сесията си днес старозагорските старейшини взеха общо 55 решения, сред които промени в Правилника на ОбС с цел по-голяма прозрачност и разпределението на печалбите, реализирани от общинските дружества за изминалата 2019 г., които основно отиват за реинвестиции и покриване на стари дългове.

Общинският съвет подкрепи и предложението на кмета Живко Тодоров таксата, заплащана за тротоарно право, да отпадне до края на месец юни. Точката бе приета с пълно единодушие, но дискусия в залата се разрази около неяснотата дали ресторантьорите трябва да заплащат суми за периода от края на извънредното положение до 31 май. Председателят на групата съветници на ГЕРБ Диян Димитров обясни, че дори да има неяснота около посочения времеви период, то това може да бъде изчистено с решение на местния парламент в края на месец юни.

Старозагорските съветници разгледаха също на първо четене предложения Правилник за предоставяне на финансова помощ. Целта на документа е да въведе ясни критерии, на база на които ще бъде отпускано подпомагане за хора в нужда. Предложението получи подкрепата на 48 от присъстващите старейшини.

Писмени отговори на общо 3 питания получиха съветници, поставили своите въпроси до представители на общинска администрация. Подобно на предишните две заседания и днес старозагорските избраници носиха предпазни маски в изпълнение на противоепидемичните мерки.

Живко ИВАНОВ