Общинският съвет ще решава за паметник на воеводата Тодор Александров в Стара Загора

335
Воеводата Тодор Александров

Изграждане на паметник на емблематичния български воевода Тодор Александров в Стара Загора е сред точките на предстоящата на 30 юни сесия на местния парламент. Вносители на предложението в Общинския съвет са избраниците на ВМРО Антон Андонов и Никола Чакалов. Инициативата е резултат от общи усилия на местната структура на воеводите в Стара Загора. Това разкри за „Старозагорски новини“ Антон Андонов. След проведени разговори с представители на Община Стара Загора е предложено бъдещият паметник на Тодор Александров да бъде разположен в западния край на парк „Зеления клин.“

Антон Андонов обоснова предложението за изграждане на монумент на бележития воевода на ВМРО от началото на XX век с ролята, която той има в борбите за национално обединение и защита на българщината в Егейска и Вардарска Македония и Одринско. „Смятам, че всеки, които е получи адекватно образование, много добре разбира каква е ролята на тази фигура в нашата история. Тодор Александров е символ на България в тежките години след трите войни“, отбеляза Андонов. Той припомни също, че в бурните години между 1913 – 1918 г., белязани и от няколко бежански вълни, населението на Стара Загора се увеличава в резултат на заселването на българи, които остават извън пределите на родината си. По думите на Андонов днес всеки трети старозагорец има своите родствени корени с Македония и Одринска Тракия. „В последните 20 г. като че ли изчерпваме патриотизма с Левски и Ботев, а тяхното дело роди и изгради фигури като Дамян Груев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов. Изграждането на монумент е преди всичко уважение към паметта на дадена личност“, каза още Андонов.

Инициаторите на предложението за поставяне на паметник на Тодор Александров в Стара Загора посочват, че в този момент, когато се говори за финансиране, е важно да се каже, че приоритет е принципното решение за изграждането на бюст-паметника. На друг етап ще се предложи конкурс за проект, изпълнение и неговото финансиране. Предложението на групата на ВМРО вече е срещнало подкрепата на две от постоянните комисии към Общинския съвет. Пред медията ни Андонов не скри, че някои от съветниците са изразили своите съображения относно личността на Тодор Александров. „Идеологемите от последните години са покарали корени в някои мои колеги. Чуха се определения като терорист и фашист по линия на Александров. Нека обаче да не забравяме историческата истина, че освен воевода той е бил учител. Един човек подхранвал, съхранявал и защитавал българщината, дал живота си за страната не бива да получава подобни определения“, подчерта Антон Андонов.

Живко ХРИСТОВ