Общинският съвет прие Правилника за еднократна финансова помощ

96

Старейшина от ДПС обяви, че повече няма да участва в заседанията на комисиите, бил дискриминиран

На редовното си заседание днес общинските съветници в Стара Загора приеха с 49 гласа „За“, 1 „Против“ и 1 „Въздържал се“ на второ четене Правилника за предоставяне на финансова помощ в полза на физически лица на територията на Община Стара Загора. Очакванията, че точката ще премине без спорове обаче не се оправдаха. Съветникът от ДПС Юсни Ибрям изрази съображенията си, че текстовете могат да доведат до заливане на Общината от заявления на нуждаещи се. Преди това местният старейшина съобщи, че е дискриминиран от колегите си в комисиите към Общинския съвет, в резултат на което Ибрям обяви, че повече няма да се включва в заседанията. Искра Михайлова от „Възраждане“, Валентина Бонева от БСП, Антон Андонов от ВМРО и Стефан Анков от ГЕРБ отхвърлиха обвиненията на съветника. Всички те се обединиха около мнението, че се търси излишно напрежение. По същество Стефан Анков обясни, че Правилникът е опит на Общината да подпомогне нуждаещи се хора, без това по същество да е нейно задължение. С гласовете на 49 от съветниците, Правилникът беше приет окончателно. С него се въвеждат критерии за допускане за подпомагане, както и таван от 2000 лв. за физическо лице. Малко след приемането на текстовете съветниците гласуваха в подкрепа на отпускането на еднократна помощ за четирима нуждаещи се.

По време на заседанието бе приет и Правилник за постъпване в общинските детски ясли на територията на община Стара Загора.

Разнопосочни коментари предизвика точката, свързана с продажбата на общински имот от 163 кв.м. в централната градска част, в който от години работи търговски обект с начална тръжна цена в размер на 380 000 лв. Димитър Чорбаджиев от Демократична България и проф. Иван Върляков от БСП обявиха, че не подкрепят намерението за продажба на имота. При гласуването 31 от съветниците подкрепиха предложението, 11 бяха против, а трима гласуваха с „въздържал се“.

Общинските съветници утвърдиха единодушно д-р Пенчо Гюрковски за управител на Центъра за психично здраве. В рамките на заседанието бе дадено съгласие за провеждане на конкурси за управители на общински дружества „Мересев“ и „Обредни дейности“.

С пълно мнозинство старозагорските общински съветници дадоха безвъзмездно право на ползване на имот частна общинска собственост на СНЦ „Филаделфия 2002“, както и на имот с публична общинска собственост на СНЦ „Спортен клуб Спорт за всички“.

Общо 48 точки бяха включени в дневния ред на юнското заседание на местния парламент в Стара Загора. 8 от тях влязоха като извънредни. Сесията продължи малко над 90 минути, а в нея за пръв участие взеха всички 51 избраници. Всички участници в заседанието носеха маски в изпълнение на предписанията за извънредната епидемична обстановка.

Живко ИВАНОВ