Общинският съвет не прие промените, касаещи рекламната и информационна дейност в община Стара Загора

72

С 24 гласа „за“, 23 „против“ и двама „въздържал се“ общинските съветници не подкрепиха предложените промени в Наредбата за рекламната и информационна дейност на територията на община Стара Загора. Точката предизвика сериозни дебати на днешното заседание. Срещу предложението на Диян Димитров, Стефан Анков и Тихомир Трифонов от ГЕРБ се обявиха почти всички политически групи в местния парламент с изключение на ВМРО. Изменението предвиждаше да бъде дадена възможност на спонсорите на спортни клубове да рекламират безплатно. В рамките на дискусията вносителите обясниха, че конкретният повод е свързан с мъжкия волейболен отбор. Янко Янков, Димитър Чорбаджиев, Климент Пенчев и проф. Иван Върляков обявиха, че измененията са недообмислени и отварят възможност всички останали спортни клубове в града да поискат предоставяне напълно безплатно на място за реклама на своите спонсори. Част от участниците в дискусията обвиниха вносителите в лобизъм. От своя страна Диян Димитров и Стефан Анков отхвърлиха обвиненията. Председателят на групата съветници на ГЕРБ подчерта, че в основата на предложението стои намерението за подпомагане и развиване на спорта в града. Срещу предложението се обяви и бившият председател на Общински съвет Стара Загора от ГЕРБ Таньо Брайков. По думите му предложените промени са лобистки и незаконосъобразни. Брайков подчерта, че през годините Община Стара Загора е помагала многократно на спортните клубове в града. Той призова общинските съветници да помислят и за общинския бюджет. След изказването му последва гласуване, в което не бе достигнат прагът за приемане на предложението.

В хода на заседанието, което е последно преди лятната пауза, съветниците подкрепиха предложението Община Стара Загора да поеме безлихвен заем в размер на 705 000 лв. от държавния бюджет. Спорове предизвика и предложението на ГЕРБ, с което се предлага около 200 000 лв. от бюджета на Общински съвет Стара Загора да бъдат насочени за изпълнение на няколко социални ангажимента на Общината, сред които осигуряването на средства за програмата за стимулирана раждаемост, закупуване на нова апаратура за общинско здравно заведение и нова детска площадка. В залата Янко Янков, Димитър Чорбаджиев и Искра Михайлова изразиха несъгласието с факта, че точката е входирана едва вчера в дневния ред на сесията и не е преминала през отделните комисии. Позицията им бе подкрепена и от председателя на местния парламент Мария Динева. Тя обаче подчерта, че много трудно някой би могъл да гласува срещу предложението, което касае средства в помощ на раждаемостта и закупуването на нова апаратура. От своя страна Янко Янков призова вносителите на предложението да го оттеглят и то да бъде обсъдено на заседанието през месец септември. Янков посочи, че по този начин може да бъде намерен по-разумен вариант, включително и през намаляване на заплатите на общинските съветници. „Основната цел на предложението ми е да съхраним резерва в общинския бюджет, защото не знаем по какъв начин ще се развие пандемията у на и по света. Извинявам се, че входирахме точката след необходимия срок“, заяви от своя страна Диян Димитров. В крайна сметка 34 от присъстващите в залата общински съветници гласуваха „за“ изменението.

На днешното заседание на Общински съвет Стара Загора бе приет и отчетът за дейността на местния парламент. Съветниците решиха също да бъде запазена цената на билета за градския транспорт в размер на 1 лв. С почти пълно единодушие за нов управител на общинско дружество „Автосервиз на здравни заведения“ ЕООД бе избран Трифон Митков Динев. Напълно очаквано д-р Камелия Харачерова бе определена за управител на „Тубдиспансера“.

Живко ИВАНОВ