Общинският съветник Янко Янков: Платформата „Истината за Стара Загора“ ще участва с пълна листа на местните избори. Подкрепяме Живко Тодоров за трети мандат

398

– Г-н Янков, какво наложи миналия месец да инициирате проверки за качеството на храната, която се доставя на детските заведения в община Стара Загора?

– За огромно съжаление се оказа, че наистина не знаем какво е качеството на доставяната храна. Причината за това е, че просто липсва човек, който да проверява какви продукти се доставят в детските градини. На опаковката може да пише, че продуктът е сирене, но дали е нискокачествено, от палмово масло, или е направено от истинско мляко просто няма кой да каже. Нормално е, когато липсва сериозен контрол, фирмите да правят опит да извлекат максимално голяма печалба от поръчката, която са спечелили. Трябва да признаем, че доставчиците нямат особен интерес да закупуват най-качествените продукти на пазара, защото те са и по-скъпи.

– Колко фирми отговарят за доставката на храни в детските градини на територията на общината?

– Доколкото разбирам техният брой е общо 5. Те доставят хранителните продукти в градините в Стара Загора и са разпределили своите ресори. Една снабдява само с хляб, друга – с млечни продукти, трета – с месо, а останалите – с всички останали продукти, които са необходими в едно меню на детските градини. Четирите от фирмите са спечелили обществената поръчка, която Община Стара Загора е обявила, а петата е към Министерството на земеделието, храните и горите.

– Как се стигна до това да инициирате такава проверка?

– В основата стоят сигнали на директори на детски градини, които твърдяха, че продуктите, които пристигат при тях, са със съмнително качество. Конкретен пример ми бе даден за пилешко месо, което цялото е било лепкаво и зеленясало. Получавал съм сигнали и от персонала в детските градини, и от недоволни родители, които изразиха съмнение за качеството на храните, с които се хранят нашите деца. Всички знаем злополучните примери с колбаси, в които няма вложено месо, а производителят използва соя, кожи и всякакви отпадъчни животински продукти. Ето това е разликата между некачествените и евтини храни и онези, които са направени от истински продукти. Сами можем да си дадем сметка кое е и кое не е полезно за нашите деца.

– Кога трябва да приключи проверката?

– Според мен е необходимо не повече от месец, тъй като това е срокът, в който Община Стара Загора трябва да даде отговор на моето питане. Аз вече съм говорил с мои колеги общински съветници и мога да кажа, че и те са съгласни да гласуваме повече пари за изхранване на децата в детските градини. С това обаче паралелно ще вкараме и изискванията още в тръжните процедури да се взимат здравословни и качествени продукти. Например сиренето, то трябва да е с мляко и закваска, а не с някакви емулгатори, стабилизатори и всякакви други химии.

– Г-н Янков, от темата за стартиралата проверка Ви насочвам към работата на Общинския съвет. Намираме се в края на мандата на местния парламент в Стара Загора. Каква е оценката Ви за неговата работа през тези близо 4 години?

– Като цяло работата на Общинския съвет не е много добра. Това е моята оценка. В този мандат повече от половината съветници са от ГЕРБ и реално могат да взимат каквито преценят решения, без срещу това някой да може да им се противопостави. С много разговори, с много настояване, много сили и огласяване по медии и фейсбук аз успях да се преборя за промяна в първоначалния вид на редица предложения. Имаше обаче и много такива, които минаха и си останаха не особено добри за Стара Загора и нейното развитие. Едно от моите постижения е свързано със спирането на ПУП на Старозагорските минерални бани. Един проект, който беше страшно опорочен и се даваха места на едни хора за сметка на други. Нямаше никаква равнопоставеност при разпределянето на парцелите в селището. Нещо много важно, за което успях да се преборя още в самото начало, е намаляването на цената на глобите за „паяците“. Спряхме едно скрито увеличение на данъците на старозагорци със смяната на районите в Стара Загора. Има и много други дейности на общинските съветници от „Истината за Стара Загора“, които по един или друг начин не са влизали в медийния фокус и по тази причина не са ставали достояние за обществеността. Те обаче са изключително важни за града. Сещам се в тази връзка за порочната практика да бъдат закупувани общински жилища от наематели, които нямат право обаче да бъдат такива. Имаше не една и две процедури за продажба на имоти и парцели, които са от стратегическо значение. Като пример мога да посоча предложението за продажбата на отстъпено право на строеж на мястото на бившия съвет, който се намира зад Универсалния магазин.

– Вече бе одобрен проектът за сграда на това място. Какъв е проблемът в случая?

– Проблемът е, че общинска администрация иска тази процедура да бъде дадена на чужд инвеститор с отстъпено право на строеж. Аз не мисля, че подобно стратегическо място в центъра на града трябва да се дава в частни ръце. Наред с това апелирам да бъде върната старата ритуална зала на мястото, на което преди се намираше. В момента този тип тържества се провеждат на неприемливо, поне според мен, за младите хора място. Знаете, че в старата сграда се помещаваха всички административни бюра на АБ „Център“. Моето лично мнение е, че този парцел трябва да бъде запазен като общински. Да има отдолу подземни паркинги, които да са общински и да се стопанисват от община Стара Загора, а не да се даряват на чужди инвеститори.

– На няколко пъти в настоящия мандат на Общински съвет Стара Загора бе давано право за ползване на общински помещения от клубове с различна сфера на дейност. Тази практика обаче предизвика не един и два спора по време на заседанията на местния парламент…

– Точно така. Абсолютно съм против подобни „благотворителности“. Всеки, който е направил някакво сдружение с нестопанска цел, без каквито и да било постижения, без никакви резултати и успехи, просто пуска една молба и му се разрешава да ползва всякакви общински имоти и то напълно безплатно. Това няма как да подкрепям и затова, когато има подобни точки, съм и най-активният съветник. Тази порочна практика трябва да бъде прекратена. Освен това тук в цялост виждаме значението на поговорката „Подай си пръста, да ти отхапят ръката“. Ще дам пример с ансамбъл „Загорче“. За тези четири години успях с много усилия да променя чувствително техния договор, с който им даваме заведението „При кмета“. Те не плащаха дори тротоарно право за масите, които са извадени отвън, което е некоректно спрямо останалите ресторантьори. Не плащаха такса смет, което също не е коректно, тъй като заведението генерира отпадъци и това е ясно на всички. Погледнато генерално аз не мисля, че трябва да бъде отдавано заведение, за да бъде издържан един клуб. Да, нека да им бъде дадена зала за тренировки, в която да се подготвят, нека бъдат финансово подпомогнати, когато има определени постижения. С това съм напълно съгласен. За толкова години, повече от 10, те не бяха инвестирали 1 лв. в залата. Едва когато аз повдигнах темата, те стартираха ремонт на помещенията. Не стига, че като ползватели не поддържат общинските имоти, а само ги експлоатират и тежестта пада на гърба на всички данъкоплатци.

– Една от темите през последната година и половина е свързана с начина, по който Община Стара Загора стопанисва своите социални жилища, които предоставя за ползване на социално слаби хора и семейства. Вие бяхте председател на временната комисия, която имаше за цел да установи има ли нарушения при ползването и отдаването на тези общински имоти. Такива бяха открити и докладът дори бе изпратен в прокуратурата. Какво се случва към днешна дата? Има ли образувано досъдебно производство?

– Проверката тече с пълна сила. Част от хората, за които получихме информация, че са давали подкупи, за да бъдат настанявани, са в чужбина и в момента полицията ги издирва и привиква на разпит. Своевременно аз успях да открия още четирима души, които са давали пари. Всеки от тях е извадил по 3 000 лв. и злата, за да бъдат уредени в общинско жилище, но без да имат право на такова. Интересното е, че всички казват, че са давали тези средства и ценности на един и същ човек. Едно и също име се спряга навсякъде. Колкото и да се мъчат да я прикрият тази жена, всички факти сочат към нея. Друг е въпросът как прокуратурата ще се справи и дали ще успеят да го докажат. Дори обаче да не успеят в тази част, най-малкото е да й бъде повдигнато обвинение за това, че има нарушения при изпълнението на нейната длъжност. Все пак при 700 жилища да имаш над 110 предписания за освобождаване си е грубо нарушение и злоупотреба със служебно положение.

– Към момента общински служител ли е това лице, за което говорите?

– За мое най-голямо съжаление, въпреки всички нарушения, които сме открили за различни общински жилища, Община Стара Загора в лицето на секретаря Делян Иванов и кмета Живко Тодоров не са уволнили нито един човек. Това говори много лошо за случващото се в тази администрация и поражда редица съмнения за това, че нямат смелостта да уволнят един служител, за когото е видно, че не си е вършил работата. Освен всичко останало е видно, че има злоупотреби в определен мащаб. Виждаме какво се случва на централно ниво. Най-малкото съмнение за корупция води до оставки и освобождаване на хора от техните позиции. В Стара Загора не разбирам защо кметът Живко Тодоров не гони линията на министър-председателя Бойко Борисов и да уволнява подобни хора.

– Връщам Ви отново на мнението Ви за работата на Общинския съвет в Стара Загора през тези 4 години. Изтъкнахте факта, че в местния парламент има една политическа сила с мнозинство. Защо това влияе негативно според оценката Ви?

– Доминацията на една политическа сила в законодателния орган на Стара Загора, какъвто е общинският съвет, не е работещ модел. Затова аз апелирам към старозагорци да проявят разум на местните избори и да не съсредоточават цялата власт в една-единствена партия или човек. Ако нямаме подобно фаворизиране на една партия като ГЕРБ, то тогава управляващите ще се вслушват в мнението на останалите партии, ще взимат по-сериозно техните предложения. В момента обаче имаме следната практика. Пуска се нещо от Община Стара Загора, където управляващият кмет е от ГЕРБ и мнозинството в местния парламент също го гласува. Това е процес, който се характеризира с липса на диалог и чуваемост на различното мнение. Има и друг план, който е свързан с партийната дисциплина и гласуването по команда. Много от колегите от ГЕРБ в личен разговор са ми споделяли, че не са съгласни с определени предложения, но така им е било наредено и те трябва да гласуват според зададеното от ръководството, макар и да виждат, и разбират, че това не е правилно за града.

– Г-н Янков, насочвам Ви изцяло към местните избори. По какъв начин ще се явите на тях? Ще използвате ли отново платформата „Истината за Стара Загора“ или ще търсите друг вариант за явяване?

– Доказа се, че моделът работи. Всички неща, който успяхме за тези години да променим, макар и да сме само двама съветници от „Истината за Стара Загора“, свидетелстват за това. Мисля, че този модел трябва да продължи. Затова наесен предстои да се явим отново в коалиция „Истината за Стара Загора“. Очаквам да вкараме повече представители в бъдещия Общински съвет, за да имаме по-голяма сила и така да можем да браним интереса на града и старозагорци. Оказва се, че партийните структури се съобразяват единствено с партийното ръководство и с това какво е решил някой ръководен партиен кадър, а не мислят за интереса на гражданите.

– Мислите ли вече за имена в листата, пълна ли ще бъде тя?

– Със сигурност листата отново ще бъде пълна. Ще имаме и кметове по населените места. Целта ни е да се представим добре и да съберем повече симпатии от гражданите, за да получим и по-добър резултат.

– Ще издигнете ли кандидат за кмет на Стара Загора?

– Към момента няма да издигаме кмет. Засега подкрепяме Живко Тодоров. Аз мисля, че ако станем свидетели на промяна на екипа му, ако бъдат и съветниците от ГЕРБ по-малък брой, а не мнозинство, както е в момента, нещата ще стоят по съвсем различен начин и ще се работи много по-добре и по-качествено в интерес на старозагорци.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ